Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Franse skigebieden openen met voorlopig alleen mondkapjesplicht als regel

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De Franse premier Jean Castex heeft afgelopen zaterdag in de Haute-Savoie de voorwaarden voor het openen van de skigebieden bekendgemaakt. In eerste instantie is alleen het dragen van een mondkapje in de skilift verplicht. Als de coronasituatie verslechtert, kan ook hier de 3-G-regel gaan gelden voor toegang.

Skigebieden opgelucht

Skiseizoen 2020/2021 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van onder andere de Franse wintersport. Het land ging noodgedwongen in lockdown en alle liften moesten gesloten blijven, waardoor skiën vrijwel onmogelijk was. Gelukkig kunnen de skigebieden met de recent aangekondigde maatregelen opgelucht ademhalen en mogen wintersporters aankomend skiseizoen eindelijk weer genieten van de Franse sneeuw.

Mondkapje verplicht

Wel is het dragen van een mondkapje verplicht in gondels, gesloten stoeltjesliften en in de wachtrijen voor de skiliften. Eenmaal in de sleeplift of in een open stoeltjeslift mag het mondkapje weer af. Ook komt er een maximale afstand die wintersporters van elkaar moeten bewaren. Op de regels wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Mogelijk gezondheidspas in de toekomst

Het is niet uitgesloten dat de 3- of 2-G-regel ook in de Franse skigebieden gaat gelden. De veiligheid van iedereen is het allerbelangrijkst. Echter, voorlopig lijkt dit nog niet aan de orde. Volgens Castex is dit de juiste weg om de veiligheid en de gezondheid van de skiërs en de normale werking van de bergoorden te garanderen, zo meldt franceinfo. Er is wel een grens gesteld voor het invoeren van de gezondheidspas: een incidentie van 200 gevallen per 100.000 inwoners op nationaal niveau. Op dit moment ligt dit aantal boven de 60 gevallen. Dit officiële protocol zal volgende week in werking treden.

Let op: voor veel andere faciliteiten ben je wel verplicht je coronastatus te tonen (gevaccineerd, genezen of getest). Onder andere bij het inchecken in accommodaties en in de horeca.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in