Nieuwsalert per mail ontvangen

Het einde voor heliskiën in Oostenrijk lijkt nabij

Onlangs berichtten wij al dat heliskiën in Oostenrijk wellicht een aflopende zaak is, omdat de natuurorganisaties fel tegen een nieuwe vergunning waren. Nu laat ook de SPÖ, de Sociaaldemocratische Partij Oostenrijk, weten tegen de verlenging van de heliski vergunning op de Arlberg te zijn. Omdat de Arlberg de enige plek is waar heliskiën nog is toegestaan dreigt het einde voor de extreme activiteit. 

Volgens Reinhold Einwallner van de SPÖ is er geen gegronde reden om de vergunning te verlengen. Daarmee schaart ook zijn politieke partij zich achter de milieubewegingen. Voor de SPÖ is vooral het milieuaspect belangrijk in deze zaak, aldus ORF. “Aan de ene kant steunt de deelstaat de campagne ‘RespekTIERE deine Grenzen’ om de dieren in de omgeving rust te gunnen, maar aan de andere kant wordt het skiën met behulp van helikopters in onaangetaste gebieden toegestaan. Dat staat dwars tegenover elkaar.”

In andere gebieden in Oostenrijk is heliskiën sowieso niet toegestaan. De enige vergunning is geldig op de Arlberg. Het is nu aan de deelstaat Vorarlberg om te beslissen of zij heliskiën in z’n algemeenheid willen toestaan. Volgens Einwallner is het zo klaar als een klontje: “De toerismeregio verliest geen cent aan waarde als ze de vergunning niet verlengen. De natuur zou er echter wel een groot gebied aan terugwinnen.”

De laatste vergunning werd in 2012 uitgegeven. Die is in het voorjaar verlopen. Het gaat om zo’n 250 vluchten per jaar. De onderneming die de activiteit organiseert heeft de vergunning aangevraagd. Voor hen zijn het spannende tijden.

Als je nog wilt heliskiën kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Ook het in Nederland gevestigde CMH Benelux organiseert heliski reizen, maar dan naar een veel toffere bestemming.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in