Nieuwsalert per mail ontvangen

Dure winter voor wegbeheerders

Wintersportredacteur

De strenge winter brengt niet alleen veel sneeuwplezier met zich mee, maar ook hoge kosten. De kosten voor de wegbeheerders zijn in Oostenrijk dit jaar duidelijk hoger dan het gemiddelde. 

Deze winter is er al ontzettend veel strooizout gestrooid en de winter is nog niet voorbij. Alleen wegbeheerder ASFINAG strooide al 12.000 ton zout om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. De overheid gebruikt dit jaar naar schatting tussen de 35.000 en 40.000 ton zout, terwijl dit normaal 28.000 ton is.

2 miljoen meer

De kosten voor de winterdienst lopen deze winter op tot 15 miljoen euro. Dat is 2 miljoen meer dan gemiddeld. Enkele jaren geleden werd er nog gevreesd voor een tekort aan zout. Dat is dit jaar niet het geval. Er is meer dan genoeg zout voorhanden dankzij de grote zoutopslagen.

Kalziumchlorid

Naast ‘gewoon’ zout wordt ook af en toe Kalziumchlorid ingezet. Als het extreem koud is zoals afgelopen week werkt gewoon strooizout niet goed genoeg om de weg sneeuwvrij te houden. Het middels is echter zeer agressief en daarom wordt het zo min mogelijk gebruikt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in