Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Digitaal vignet Zwitserland: weg lijkt vrij

Wintersportredacteur

In Zwitserland is de weg vrijgemaakt om het digitaal vignet in te voeren. De Zwitserse Kantonsraad gaf donderdag groen licht voor de invoering van een vrijwillig elektronisch vignet.

Digitaal vignet Zwitserland

Met het groene licht lijkt de invoering van het digitaal vignet vanaf 2022 haalbaar. Het vignet is net zoals het digitaal vignet Oostenrijk gekoppeld aan het kenteken en kan in plaats van het plakvignet gekocht worden. De prijs zal hetzelfde zijn, wat vastgesteld is op 40 Zwitserse Frank per jaar. Het digitaal vignet moet vanuit het binnen- en buitenland online gekocht kunnen worden.

Eerder was er sprake van dat het digitaal vignet het plakvignet compleet zou vervangen, maar dat is van tafel.

Controle digitaal vignet

Wat voor het groene licht van de Kantonsraad belangrijk was, was de manier van controle van het vignet. Dat is nu uitgewerkt in het ontwerp. Het idee is dat er automatische controles komen op vaste punten. Daarnaast worden er mobiele apparaten ingezet voor de vignetcontrole. De controles worden niet permanent en overal gehouden, maar steekproefsgewijs. Het ontwerp ligt nu klaar en de verwachting is dat het wordt aangenomen door de regering, meldt SRF.

De invoering van het digitaal vignet moet geen invloed hebben op de omzet van de vignetten. Die blijven rond de 360 miljoen Zwitserse Frank per jaar. Dat geld wordt onder andere gebruikt voor de bouw en onderhoud van de nationale wegen.

Digitaal Vignet Zwitserland 2020

Vignet Zwitserland 2021

Tot de invoering van het digitaal vignet Zwitserland is geregeld, kun je enkel gebruik maken van het welbekende plakvignet. Dat kost al jaren hetzelfde, maar heeft elk jaar een ander kleurtje. Voor 2021 is er een groene kleur. Meer informatie over het vignet Zwitserland vind je op onze pagina daarover.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in