Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De op één na ergste lawinemaand sinds 20 jaar

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Amerika heeft qua lawine ongevallen één van de ergste maanden achter de rug sinds 20 jaar. In de afgelopen tien dagen zijn er 10 mensen overleden als gevolg van een lawine. Hiermee staat de teller in januar al op 11 dodelijke ongevallen. Het Colorado Avalanche Information Center waarschuwt voor de gevaren en geeft aan dat dit komt door de zwakke sneeuwstructuur en de toenemende interesse in backcountry skiën.

De Amerikaanse skigebieden hebben afgelopen maand een enorm bak sneeuw ontvangen. Volgens het lawine-instituut is de sneeuwlaag erg onstabiel en is er op veel plekken een extreem hoog lawinegevaar. “Veel mensen zoeken het gevaar op buiten de geprepareerde pistes. Wij zien hier een enorme toename in en daardoor neemt het aantal lawine slachtoffers ook logischerwijs toe. Het gewicht van een persoon kan al voor een enorme lawine zorgen die jezelf en andere personen in gevaar brengt”, aldus Doug Chabot, directeur van Gallatin National Forest Avalanche Center.

De slachtoffers waren skiërs, snowboarders, bergbeklimmers en een sneeuwscooter bestuurder. Normaal gesproken zijn bepaalde regio’s erg lawine gevaarlijk, maar dit jaar hebben echt alle skigebieden een enorme sneeuwdump ontvangen. De maand is nog niet voorbij en laten we hopen dat het aantal slachtoffers niet nog meer toeneemt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in