Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Botbreuken bij ski-ongelukken gecompliceerder

Wintersportredacteur

De start van het skiseizoen is altijd de drukste periode voor de reddingswerkers. De wintersporters moeten weer wennen aan de sport en de spieren zijn nog niet gewend aan de bewegingen die je bij het skiën of snowboarden maakt. De kans op ongevallen is dan ook behoorlijk groot aan het begin van het jaar. Door de hoge snelheid die de skiërs tegenwoordig weten te bereiken zijn de botbreuken veranderd. Eenvoudige breuken komen tegenwoordig minder vaak voor.

Hogere snelheid, gecompliceerdere botbreuken

Met het huidige materiaal kunnen wintersporters een hogere snelheid behalen dan vroeger. Door deze ontwikkeling is de vorm van de breuken bij ongevallen de afgelopen jaren veranderd. Het gaat zelden om een eenvoudige breuk. Vaak gaat het om een meervoudige fractuur of fracturen met meerdere fragmenten. Door de hoge snelheden is de kans groter dat de botten barsten. De onervarenheid van de skiërs draagt hier natuurlijk ook aan bij. Veel wintersporters kiezen ervoor om zonder les direct de pistes op te stappen.

Ongevallen

Afgelopen weken kwamen er tal van meldingen naar buiten dat er ongelukken op de piste zijn gebeurd. Hierbij moesten de betrokkenen naar het ziekenhuis. In Lech botsten twee skiërs op elkaar, waarbij een van de twee met waarschijnlijk een gebroken kaak naar het ziekenhuis werd gebracht. Beide betrokkenen waren na de botsing een tijd lang bewusteloos. Nog geen week later was er een tweede botsing in Lech, waarna een 26-jarige skiester naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. De mate van verwondingen van dit slachtoffer is onbekend. Ook het afgelopen weekend was het weer raak met ongelukken op de pistes.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in