Nieuwsalert per mail ontvangen

Begin rustig op je eerste wintersportdag

Vandaag is een groot deel van de kerstvakantie wintersporters richting de Alpen vertrokken. De omstandigheden zijn in bijna alle gebieden uitmuntend te noemen voor de tijd van het jaar. De verleiding is dan ook erg groot om direct te heerlijke pistes te bestormen en meteen de beginnen met de lastigste pistes. Ze liggen er tenslotte prachtig bij en de verleiding is dan ook erg groot om routes te nemen die je normaal gesproken zou vermijden. Hierbij een aantal tips voor de eerste wintersportdag!

Begin rustig aan je eerste wintersportdag! Iedere wintersporter moet bij het eerste contact met de sneeuw even inkomen. Het is vaak 10 maanden geleden dat je het laatst op de ski’s hebt gestaan wat er voor zorgt dat je het gevoel weer terug moet krijgen. Hieronder zullen wij een aantal elementen benoemen waar je op dient te letten tijdens je eerste skidag.

Materiaal:
Ga je de eerste week van de kerstvakantie, dan is de kans zeer groot dat je bij de verhuurbedrijven de allernieuwste ski’s tot je beschikking krijgt. Elk jaar kopen de grote verhuurbedrijven nieuwe materialen om het hele jaar te verhuren. Bij ski’s maakt het niet zoveel uit of het nieuwe materialen zijn, maar skischoenen moeten altijd ‘ingelopen’ worden. Het risico is dan ook snel dat je te snel te hoge snelheden gaat maken tijdens de eerste dag. Je bent nog niet helemaal gewend aan het materiaal waardoor blessures op loer liggen. Begin de eerste dag dus rustig, om het gevoel van het materiaal terug te krijgen.

Fysieke voorbereiding:
Bij elke sport gebruik je andere spieren en hoort dus ook een andere conditionele voorbereiding. Een veel voorkomende gedachte is dan ook dat mensen die veel sporten een uitstekende conditie hebben. Uiteraard is dit een feit, maar bij elke sport hoort een andere conditionele voorbereiding.

Over het algemeen vinden wintersporters het overbodig om een paar weken voor een wintersport skilessen te nemen op de indoorskibanen in Nederland, of vinden zij het niet nodig om extra veel spiertraining te doen in de sportschool. Toch is het aan te raden om een paar weken voor de wintersportvakantie iets aan je conditie te doen. De kans op verdraaiing van de knie wordt hierdoor verminderd (één van de meest voorkomende blessures tijdens wintersportvakanties).

Het is dan ook aan te raden om op de eerste dag geen overbodige risico’s te nemen. Merk je dat de spieren vermoeid zijn, neem dan even rust bij het restaurant of kroeg in de buurt. Bij vermoeide benen laat in de meeste gevallen je techniek je in de steek waardoor je bochten met kracht gaat maken. Hiermee is de kans op blessures extra groot.

Sneeuw:
Zorg er voor dat je op de eerste skidag een goed gevoel krijgt met de sneeuw omstandigheden op de pistes. Zeker later in het seizoen is dit aan te raden. Naarmate je dichter naar het dal skied worden de sneeuwcondities zwaarder, in de volksmond ook wel ‘papperig’ genoemd.

Kleding:
Kijk ‘s ochtends goed naar de omstandigheden in de berg. Bij de skilift in het dal hangt altijd een weersverwachting kaart waarbij je de weersvoorspelling voor de week kan aflezen. Je kunt beter te warme kleding hebben dan te koude kleding. Zeker tijdens de eerste dag is het altijd zoeken hoeveel kledinglagen je aan moet doen.

Heel veel plezier in de besneeuwde bergen en doe voorzichtig!

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in