De helm is op wintersport ondertussen meer regel dan uitzondering op de piste. Gelukkig maar, want hoofdletsel is iets dat je te allen tijde wilt voorkomen. Toch zijn er ook wel andere lichaamsdelen die wat extra bescherming kunnen gebruiken. Een belangrijk voorbeeld is de rug en daarom zijn er rugbeschermers. Die worden echter nog niet zo vaak gebruikt als wenselijk is. Daarom zoomen we in op de protectie van de rug.
Van wedstrijdsport naar breedtesport
In de wedstrijdsport worden belachelijk hoge snelheden gehaald op de piste. Om de kans op blessures te voorkomen omarmen wedstrijdsporters maar al te graag alle bescherming die voorhanden is. Dat begon met een skibril, ging verder met de helm, rugbescherming en tegenwoordig worden zelfs airbags gebruikt. Net zoals in de autosport worden nieuwe technologieën ontwikkeld voor de wedstrijdsport, die later overgenomen worden in de breedtesport. Met de skibril en skihelm is die stap al gemaakt, maar wat betreft de rugbescherming kan daar nog wel een stap gemaakt worden.
Rugblessures komen vaker voor dan je denkt
Bij wintersportblessures denk je vaak aan hoofdletsel en kruisbanden, maar ook hoog op het lijstje van meest voorkomende wintersportblessures staan rugblessures. VeiligheidNL deed er onderzoek naar en wat blijkt? Na blessures aan de ‘onderste extremiteiten’ en het hoofd worden blessures aan de wervelkolom het meest behandeld op de spoedeisende hulp. Maar liefst 13,4% van de wintersporters die binnenkwamen bij de dokter kwamen binnen met problemen met de rug. Een goede reden om de rug te beschermen dus.
Soorten rugbescherming
Tegenwoordig vind je voor wintersporters rugbescherming in alle soorten en maten. Rugbeschermers vind je als losse elementen die je op je rug bindt, als gilets of als complete apparaten. Ook externe rugbeschermers in rugtassen zie je overigens steeds vaker.
Losse rugbeschermer
De simpelste rugbescherming op de markt is deze. Een rugbeschermer die vastzit met straps, zodat je ‘m eigenlijk overal overheen aan kunt trekken. Deze zijn er in harde beschermingsmaterialen, maar ook steeds vaker worden ze met zachte materialen gemaakt.
Geïntegreerde rugbeschermer
De rugbeschermers worden tegenwoordig ook in kleding geïntegreerd. Zo trek je gemakkelijk een giletje aan met daarin een beschermer. Ideaal, zo kun je het ook als kledinglaag gebruiken.
Volledige bescherming
Voor de risicosporters onder ons is er ook een oplossing die het bovenlichaam compleet beschermd. Ideaal voor de wintersporters die zich voornamelijk in het funpark of buiten de piste bevinden en voor de wedstrijdskiër die paaltjes omver beukt. Niet alleen je rug is dan beschermd, maar ook je armen en schouders worden afgedekt.
Zelf rugbescherming aanschaffen
Ben jij nu zelf op zoek naar rugbescherming? Tegenwoordig vind je dat bijna in elke skiwinkel. Probeer de verschillende opties vooral uit en houd daarbij in gedachte hoe je wintersport gaat beoefenen. Laat je goed informeren. Voor meer informatie over de verschillende soorten rugbeschermers kun je eens kijken op de website van Dainese, een van de bekendste fabrikanten van rugprotectie.