In Oostenrijk zijn er ontzettend veel discussies over ‘hoe skiseizoen 20/21 eruit moet komen te zien’. Iedereen deelt z’n mening, maar duidelijkheid is er tot op heden nog niet. Inmiddels heeft ook de branchevereniging van de Oostenrijkse liftmaatschappijen z’n zegje gedaan. Eén ding willen zij absoluut niet en dat is een maximum op het aantal wintersporters in skiliften. Aldus ORF.at.
Eerste concept gepresenteerd
De eerste skigebieden openen in september en over 2,5 maand gaat het skiseizoen voor zo’n beetje alle skigebieden echt van start. Er is daarom dringend behoefte aan duidelijke veiligheidsmaatregelen voor skiseizoen 20/21. De branchevereniging voor Oostenrijkse liftmaatschappijen is hier al een tijd mee bezig. Afgelopen dinsdag hebben zij een eerste veiligheidsconcept gepresenteerd in Wenen. Zij pleitten onder andere voor tussentijdse sluitingen van après-ski bars voor desinfectie en dat er geen limiet komt op het aantal wintersporters in een skilift.
Verplichte registratie en tussentijdse sluiting van après-ski bars
De après-ski van 2020/2021 is hét onderwerp van gesprek. Iedereen zoekt naar oplossingen voor aankomend skiseizoen. Uiteraard met de grote vraag of après-ski überhaupt wel mogelijk is ten tijden van corona. De branchevereniging heeft hier een aantal uitspraken over gedaan. Ze zijn onder andere voor een verplichte registratie van gasten die de bar betreden. Daarnaast moet er een maximum komen op het aantal personen én is een tussentijdse sluiting belangrijk. Dat laatste om de bar tussentijds te desinfecteren.
Volgens kabelbaanvoorzitter Franz Hörl is een gecontroleerde après-ski beter dan dat mensen ergens op straat of in appartementen feestjes gaan bouwen. Mocht de politiek de après-ski compleet willen verbieden, dan vindt hij dat zij ook voor een vergoeding moeten zorgen. De beslissing moet in ieder geval zo snel mogelijk worden genomen.
Geen limiet in liften
De branchevereniging wil absoluut geen maximum op het aantal wintersporters in een skilift. Oftewel, een volledige bezetting moet gewoon mogelijk zijn. Sleep- en stoeltjesliften zijn sowieso volledig in de buitenlucht en dus moet mond- en neusbescherming voldoende zijn. In de meeste skigebieden behoren deze liften tot 85% van het totaal. De overige 15% aan gondels moet goed worden geventileerd. Ramen moeten in alle gondels worden aangepast, zodat mensen ze niet meer zelf kunnen sluiten. Daarnaast moeten alle liften sneller gaan draaien. Hiermee voorkom je wachtrijen en is iedereen een stuk sneller boven. Mensen zitten niet langer dan 15 minuten in de lift.
Lees ook: Bijna 90% wil ondanks corona gewoon op wintersport