Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

6000 schapen ingesneeuwd door sneeuwdump afgelopen weekend

Wintersportredacteur

Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen, bracht de sneeuwdump van het afgelopen weekend niet alleen maar mooie plaatjes. Her en der ontstond er ook chaos door de flinke sneeuwhoeveelheden. Onder andere bij de col du Glandon, in de Franse Haute-Maurienne (in de buurt van skigebied Saint-Sorlin-d’Arves). 6000 schapen en ruim 100 koeien kwamen vast te zitten door de gigantische sneeuwhoeveelheden.

Vast in de sneeuw

De winter komt eraan en dit betekent dat de boeren hun kuddes schapen, geiten en koeien weer terugbrengen naar de stallen in het dal. De dieren hebben de hele zomer in de bergen doorgebracht en overwinteren op de boerderij. Nog niet alle dieren staan veilig op stal. Dat zorgde in Frankrijk voor problemen. Afgelopen weekend kwam de sneeuw in de regio Haute-Maurienne met bakken uit de hemel. Kuddes die nog in de bergen waren, zijn hierdoor vast komen te zitten. Het gaat om zo’n 6000 schapen en ruim 100 koeien, die zich bevinden tussen 1900 en 2000 meter hoogte. Op sommige plaatsen is meer dan 1 meter sneeuw gevallen. De laatste keer dat er zo veel sneeuw viel was in 1974.

Wolven

De huidige situatie is geen veilige voor de dieren. Niet alleen vanwege de sneeuw, maar ook door het gebrek aan voer en de aanwezigheid van wolven. Een aantal dieren uit de kuddes is zelfs aangevallen door wolven. Door de mist en sneeuw konden de herders de schapen minder goed in de gaten houden. Bekijk hier een video van NOS van de situatie.

Evacuatie

Het is nu zaak dat de dieren zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Vanaf donderdagavond wordt er namelijk opnieuw veel sneeuw voorspeld in het gebied. Een behoorlijke klus, aangezien niet meer dan 1 kudde per dag naar beneden kan worden gebracht. Dit doen ze namelijk met vrachtwagens. Gelukkig kunnen de dieren inmiddels wel weer eten. Eerder maakte men de wegen schoon met sneeuwschuivers om zo voer bij ze te kunnen brengen. Nu de sneeuw langzaam wegsmelt, is ook het gras in de bergen weer beschikbaar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in