Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserland laat laatste coronamaatregelen vallen

Zermatt Matterhorn, Zwitserland

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hoewel er sinds ruim een maand al bijna geen coronaregels meer gelden in Zwitserland, laat het land nu ook de laatste maatregelen vallen. Vanaf vrijdag 1 april hoef je er ook geen mondkapje meer op in het openbaar vervoer en in zorginstellingen en bestaat er geen verplichte quarantaine meer voor besmette personen.

Sinds 17 februari zijn de meeste regels in Zwitserland opgeheven en geldt er alleen nog een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en gezondheidsinstellingen. Daar komt nu verandering in. De Zwitserse regering heeft besloten om nu ook de laatste geldende maatregelen op te heffen en daarmee is het Alpenland zo goed als regelvrij.

Opheffing van alle maatregelen

In Zwitserland zijn op 17 februari 2022 bijna alle maatregelen opgeheven, op een paar (basis)regels na. Sinds die dag hoeft er nergens meer een coronabewijs getoond te worden en is de mondkapjesplicht op de meeste plekken verdwenen. Echter hield het land deze plicht nog altijd aan op plekken waar kwetsbare mensen komen, zoals in het openbaar vervoer en in zorginstanties. Daar komt nu verandering in, want de regering schaft vanaf 1 april nu ook hier de mondkapjesplicht af. Naast die maatregel wordt ook de verplichte quarantaine voor besmette personen vanaf aanstaande vrijdag opgeheven, en komt er enkel een advies om thuis te blijven met klachten. Een stap waarmee Zwitserland vrijwel alle laatste maatregelen die nog golden, definitief laat vallen.

Genoeg immuniteit

Volgens de regering is het tijd om de maatregelen op te heffen, aangezien er inmiddels een grote immuniteit onder de bevolking bestaat. “Ik denk dat het na twee jaar in crisismodus nu echt tijd is om de maatregelen te beëindigen”, aldus minister van Volksgezondheid Alain Berset. Dankzij die grote immuniteit zijn er de afgelopen weken geen grote stijgingen te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Met deze cijfers op het oog, durft de Zwitserse regering het nu aan om ook de laatste coronamaatregelen te laten vallen. Het virus zal niet verdwijnen, maar de komende jaren met golven terug komen. Het is dan in handen van de kantons om daar eventuele maatregelen voor te treffen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in