Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Zoektocht naar horecapersoneel in Oostenrijk voor komende winter moeilijker dan ooit

Wintersportredacteur

Het mag dan nog zomervakantie zijn, achter de schermen wordt in Oostenrijk al hard gewerkt aan de voorbereidingen voor komende winter. Skigebieden zoeken naar een oplossing voor het controleren van test- en vaccinatiebewijzen, nieuwe liften worden gebouwd en ook de horeca is het team voor komende winter bij elkaar aan het zoeken. Klinkt goed, maar het gaat allemaal niet vanzelf. Zeker de horeca heeft te maken met een groot personeelstekort. Dat was deze zomer al een probleem, maar voor komende winter vrezen ze dat het nog moeilijker wordt om genoeg nieuwe mensen te vinden.

Het personeelstekort in de horeca is al jaren een probleem, maar is sinds corona steeds groter geworden. Omdat veel restaurants, après-ski bars en hotels dicht moesten, heeft het personeel ander werk gezocht. De horeca-ondernemers in Oostenrijk staan voor een zoektocht naar personeel die moeilijker dan ooit lijkt…

Veel personeel verliet de horeca

Het coronavirus heeft grote impact gehad op meerdere sectoren. Een daarvan is de horeca, die voor langere tijd moest sluiten. Hierdoor kwamen veel mensen zonder werk te zitten. Voor sommigen was dit geen optie, dus besloten ze ander werk te zoeken. Dat is te merken, want ook afgelopen zomer was het hier en daar al crisis met het personeel. Moet je nagaan hoe groot dat probleem komende winter zal zijn, op het moment dat het meeste personeel nodig is. Walter Veit, hotelier in Obertauern en vice-president van de Oostenrijkse Hotelvereniging, geeft aan dat zo’n 30% van het hotelpersoneel niet meer terugkomt komende winter.

Open vacatures

Het aantal openstaande vacatures in de Oostenrijkse horecasector is enorm en het wordt een hele uitdaging om die in te vullen. Veit vertelt dat alleen al in Obertauern zo’n 2500 man aan personeel nodig is komende winter. En dat is nog minimaal ingeschat. Daarnaast komt een deel van die vacatures omdat personeel dat jarenlang ’s winters terugkeerde, heeft aangegeven niet terug te kunnen komen. Zij hebben werk in een andere sector gevonden en kunnen daar niet weg voor het winterseizoen.

Gevolg: minder mogelijkheden

Maar wat ga je doen als je echt te weinig personeel hebt? ‘Je probeert zo lang mogelijk door te gaan zonder dat de gasten doorhebben dat het je een personeelstekort hebt. Als dat niet meer gaat, zijn we genoodzaakt de service te verminderen. Dan kunnen we bijvoorbeeld geen halfpension meer aanbieden, maar alleen een kamer met ontbijt. In dat geval zal het moeilijk worden genoeg inkomsten te genereren, omdat je de prijzen niet hetzelfde kunt houden als je minder aanbiedt.’, aldus Veit.

Personeel uit Wenen

Een van de (deel)oplossingen is om personeel uit Wenen te halen. Het AMS in Salzburg, een arbeidsmarktservicebureau, is hier op het moment al mee bezig. Horecabedrijven die een gratis kamer ter beschikking stellen, krijgen mensen uit Wenen toegewezen. Deze worden van tevoren goed ingewerkt en voorbereid, zodat ze meteen aan de gang kunnen. Helaas zal dit nooit genoeg zijn om alle vacatures te vullen, dus zal de zoektocht naar horecapersoneel komende maanden nog volop door blijven gaan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in