Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Zo worden pistekaarten gemaakt

Wintersportredacteur

Als je op wintersport gaat is het vanzelfsprekend dat je de weg op de piste vindt door middel van een pistekaart. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe pistekaarten gemaakt worden? Wij eigenlijk niet, maar weten nu het antwoord. 

Pistekaarten

Eén van de eerste dingen die je doet op wintersport is het pakken van een pistekaart om je tocht te plannen, om te kijken waar je de kinderen af moet zetten bij de skischool of om te kijken waar de restaurants zitten. Dat kan nog met de papieren versie, maar je kunt er ook voor kiezen om de kaart online te bekijken. Een ding is in ieder geval logisch en dat is dat de kaart er is.

Kunst

Maar wie maakt die kaarten dan? Tegenwoordig worden de meeste kaarten op de computer gemaakt, maar nog niet zo heel lang geleden was het echte kunst. Kunstenaar James Niehues heeft in de afgelopen decennia niet alleen normale schilderijen gemaakt, maar heeft zich ook toegelegd op het vak van pistekaartmaker (voor zover dat een echt beroep is). Hij schilderde honderden pistekaarten in opdracht van VVV’s en liftmaatschappijen van over de hele wereld. Sterker nog, hij doet dat in dit computertijdperk nog steeds.

Luchtfotografie

Om een goed beeld te krijgen van een skigebied vliegt James Niehues over een skigebied en maakt hij luchtfoto’s. Aan de hand van die luchtfoto’s en van wat hij uit het vliegtuig ziet, schildert hij de kaarten. En ja, dat duurt wel eventjes. De schilderingen worden vervolgens nog omgezet naar een digitaal formaat, zodat ze ook te gebruiken zijn op de websites van skigebieden. Dus, mocht je de volgende keer op een pistekaart kijken, denk er dan even over na hoeveel werk erin heeft gezeten.

Timelapse

Check trouwens ook nog even de video hieronder. Hier laat Kevin Mastin, ook pistekaartmaker van beroep, in een timelapse het proces zien. Bizar! Wij doen het hem niet na.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in