Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zachte dagen met wat sneeuw rond de jaarwisseling en in de eerste week van 2024

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De laatste dagen van 2023 zijn aangebroken. Nog even en dan proosten we met z’n allen op het nieuwe jaar. Helaas kunnen we nu al vertellen dat 2024 niet bijzonder sneeuwrijk van start gaat. Sneeuw valt er wel rond de jaarwisseling, maar hooguit een klein suikerlaagje van zo’n 5 tot maximaal 10 cm. Een sneeuwduik in een dikke laag poeder wordt het dus niet, maar of dat snel wel mogelijk is? In dit weerbericht praat ik je bij over de situatie in de Alpen de komende dagen.

Eerste week kerstvakantie eindigt met een vlok sneeuw

Wie op wintersport is in de eerste week van de kerstvakantie, geniet vandaag waarschijnlijk van de laatste skidag. De meeste mensen reizen op zaterdag terug naar huis. In de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen kan vandaag een vlok sneeuw vallen bij een sneeuwgrens van zo’n 1800 meter hoogte. Slechts een suikerlaagje van maximaal 1 tot 5 centimeter, veel zul je er waarschijnlijk niet van zien. In de rest van de Alpen blijft het droog, met een mix van zon en wolken. Op hoogte waait een krachtige wind vanuit het westen/zuidwesten, met in het zuiden van Duitsland komen windstoten voor tot 50 km/u.

Sneeuw rond de jaarwisseling

Komend weekend gaat de tweede week van de kerstvakantie van start. Het weerbeeld wordt iets wisselvalliger, maar gaat nauwelijks voor problemen zorgen onderweg. Alleen in Duitsland kun je flinke regenbuien en harde wind verwachten. Ga uiteraard nooit zonder goede winterbanden en sneeuwkettingen op reis.

Morgen is er in Frankrijk en Zwitserland sprake van nog wat restbewolking, maar die trekt snel weg en daarna komt er volop ruimte voor de zon. Wel trekt er in de Zwitserse gebieden een föhnwind aan. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam breidt een zwakke stroring zich tot halverwege de ochtend oostwaarts uit. Skigebieden die aan deze kant van het Alpengebied liggen krijgen te maken met dikke bewolking, maar daaruit valt nauwelijks neerslag. Rond de jaarwisseling valt er in zo’n beetje het hele Alpengebied verse sneeuw. Niet veel, maximaal 10 cm, en een sneeuwgrens van rond 1300-1800 meter hoogte. Alleen in de Dolomieten kan er al vanaf 800 meter hoogte sneeuw vallen.

Ruim 30 cm sneeuw op dinsdag

Ook na het weekend houdt de wisselvalligheid aan. In de West-Alpen kan op dinsdag een flinke laag sneeuw vallen. Franse en Zwitserse skigebieden kunnen rekenen op ruim 30 cm sneeuw en ook de dagen daarna verlopen sneeuwrijk. Kanttekening is wel dat de sneeuwgrens vrij hoog ligt, tussen 1500 en 2000 meter hoogte. De hoop is op koude lucht. We houden alles nauwlettend in de gaten.

Regenachtig in het Sauerland

In het Sauerland is het weerbeeld helaas al dagen verre van ideaal. De temperaturen liggen te hoog, waardoor de grote hoeveelheden neerslag in de vorm van regen vallen. We hadden gehoopt op een sneeuwrijke afsluiter, maar helaas staat er nog meer regen op de planning. Wel krijgt de regio vanaf zaterdag te maken met koude poollucht, waardoor er vanaf 600 meter hoogte wat sneeuw/natte sneeuw kan vallen. Het waait daarnaast behoorlijk en met een temperatuur tussen 2 °C en 8 °C is het nog steeds vrij mild. De komende dagen blijven regenachtig, winderig en mild verlopen. Pas eind volgende week laten de weerkaarten weer vrieskou en sneeuw zien. Hopelijk komt daar geen verandering in!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in