Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup finals 2022: deze week laatste wedstrijden van het seizoen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hoe jammer ook, het winterseizoen loopt langzaamaan op z’n eind. De dalen worden al groener, het is rustiger op de pistes en het eind is in zicht voor de meeste gebieden. Dat betekent dat ook het World Cup seizoen ten einde loopt. Deze week kunnen we nog genieten van 5 dagen lang spektakel van ’s werelds beste skiërs en daarna begint ook voor hen de zomerstop. Vandaag vonden de eerste wedstrijden plaats en als dat een voorbode is voor de rest van de week, wordt het nog een spannende strijd.

World Cup finals in Courchevel en Méribel

Het is een drukke week voor de Franse dorpen Courchevel en Méribel, zij organiseren deze week de laatste races van het wedstrijdseizoen. De top 25 per discipline mag zich deze week nog een keer bewijzen voordat de zomer begint. Voor elke discipline staat er nog één wedstrijd op de planning en er wordt nog een team parallelevent georganiseerd. Vandaag stond de afdaling voor de dames en de heren op de planning. Deze werden gehouden op de nieuwe Eclipse-piste in Courchevel, die speciaal voor de finals en het WK van 2023 is aangelegd. De Zwitserse Marco Odermatt zegt over de piste: “Het is een hele mooie afdaling, hij is snel bovenin, met lange bochten en mooie sprongen. Het einde is dan weer technisch vrij lastig. Absoluut zwaar voor de benen.”

Repetitie voor het WK van 2023

Dit jaar organiseren Courchevel en Méribel de World Cup finals, volgend jaar vindt hier het WK Alpineskiën plaats. Deze week is dus een mooie repetitie om te zien waar de verbeterpunten liggen voor volgend seizoen. Tijdens de finals kunnen ze twee locaties testen, de volgorde van de wedstrijden, het team en de materialen. En dat is nodig, want het WK is zo’n 10 keer groter dan de wedstrijden deze week als het gaat om media, publiek en budget. Het WK Alpineskiën staat gepland voor 6 tot 19 februari 2023. Daarnaast hoopt het skigebied een vast onderdeel van de World Cup kalender te worden, zeker met de nieuwe Eclipse afdaling.

Eerste wedstrijden al geskied

Maandag en dinsdag konden de atleten nog trainen, vandaag was het tijd voor het echte werk. De top 25 van de FIS-ranglijst voor de afdaling ging voor de laatste keer de strijd met elkaar aan. Zowel de dames als de heren kwamen in actie en het was een spannende strijd. Zeker bij de dames, want tegen alle verwachtingen in won de Amerikaanse Mikaela Shiffrin de wedstrijd. Ze was 0.10 seconde sneller dan Christine Scheyer en Joana Haehlen, die de tweede plek mochten delen, en pakte daarmee haar 74e World Cup overwinning. De verschillen waren klein, want tussen de snelste en de vijfde tijd bij de vrouwen zat slecht 0.16 seconde. Bij de heren ging Vincent Kriechmayr er met de winst vandoor, gevolgd door Marco Odermatt (+0.34 sec) en Beat Feuz (+0.54 sec).

Strijd om de titels nog volop gaande

Bij iedere wedstrijd worden punten verdeeld onder de 15 snelste skiërs per wedstrijd. Degene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft, wint de Crystal Globes. De winnaars per discipline krijgen een kleine Crystal Globe, de overall winnaar de grote. Dit jaar is dit niet anders en de eerste en de eerste kleine globes zijn zelfs al uitgereikt omdat de atleten zo’n grote voorsprong hadden op de nummer 2 dat die deze week niet meer ingehaald kan worden. Toch blijft het bij sommige disciplines nog even spannend, zeker voor de dames. De titel voor de reuzenslalom en super-G bij de vrouwen is nog niet bepaald en ook de overall-strijd is nog spannend tot de laatste wedstrijd. Er zijn nog verschillende skiesters in de race en de overall-titel gaat tussen Mikaela Shiffrin en Petra Vhlova. Wij zijn benieuwd wie er uiteindelijk met die titels vandoor gaan!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in