Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wereldkampioen halfpipe Kyle Smaine (31) overleden in lawine in Japan

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Afgelopen zondag is freestyleskiër Kyle Smaine overleden in een lawine in Japan. De Amerikaan werd samen met een aantal andere wintersporters overvallen door de lawine in de buurt van Nagano. Het lichaam van Smaine en een Oostenrijker zijn levenloos gevonden onder de sneeuwmassa.

Kyle Smaine overleden in lawine

De lawine gebeurde off-piste op de helling van de Mount Habuka Norikura in Japan. Volgens de Daily Mail zijn in totaal vijf personen betrokken geraakt bij de lawine, twee hiervan zijn overleden. Profskiër Adam Ü was ook mee op de marketing trip en vertelde meer over de lawine tegen de Mountain Gazette. “We zagen het aankomen, we hoorden gekraak en realiseerden ons dat dit een grote was. We begonnen te rennen en werden toen meegenomen.” Op zondag maakten beide mannen enkele off-piste afdalingen. Tijdens het afdalen kwamen ze een groep Oostenrijkers tegen. Bij het wisselen van hun skimateriaal om weer omhoog te lopen kwam één Oostenrijker bij hen in de buurt, een andere triggerde de lawine. Gedurende 25 minuten was onder andere Ü ongeveer 1,5 meter diep begraven. Op wonderbaarlijke wijze heeft hij de lawine wel overleefd.

Hulp van andere wintersporters

Onderdeel van een andere groep wintersporters in het gebied waren twee dokters die te hulp schoten. Ü vertelde dat de Oostenrijker werd gereanimeerd, maar even later doodverklaard werd. Kort daarna is ook het andere slachtoffer, Smaine, doodverklaard. De drie andere wintersporters die bij de lawine betrokken waren konden op eigen kracht de berg afkomen.

Lawine door recente sneeuwval

Vorige week sneeuwde het hevig in Japan, ook in Nagano. Hierdoor zijn veel toeristen naar het skigebied gekomen. De recente sneeuwval heeft gezorgd voor een verhoogd lawinegevaar. Op dit moment gelden er nog steeds lawine- en sneeuwwaarschuwingen voor het gebied volgens de Japanse weerautoriteiten.

Sporters en fans reageren

Fans over de hele wereld reageren op het overlijden van Smaine. Onder andere veel bekende freestyleskiërs. “Ik zou willen dat we meer tijd hadden gehad om te skiën deze laatste jaren. Dank dat je altijd zo’n positieve energie had”, schreef voormalig Olympisch kampioen Joss Christensen. Het hoogtepunt van de carrière van de Amerikaanse Kyle Smaine was tijdens de wereldkampioenschappen freestyleskiën in 2015. Daar behaalde hij de gouden medaille op het onderdeel halfpipe.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in