Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: sneeuwdump einde voorjaarsvakantie?

Wintersportredacteur

Eindelijk laten de weerkaarten positieve vooruitzichten zien. Februari verloopt tot nu toe zeer mild en lenteachtig, maar daar komt deze week mogelijk verandering in. Vandaag kan er aan de noordkant al zo’n 30 cm sneeuw vallen op hoogte, maar voor het einde van de voorjaarsvakantie laten de weerkaarten zelfs de eerste tekenen van een heuse sneeuwdump zien! In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Tot wel 30 cm sneeuw vandaag

Na een heerlijk zonnige zondag is het nu op veel plaatsen bewolkt. Sinds vannacht sneeuwt het in de West- en Noord-Alpen en dat is allemaal te danken aan een westelijke stroming met koufront. De sneeuwgrens ligt eerst op 1500-1600 meter hoogte, maar zakt in de loop van de dag naar 1400-1000 meter hoogte. Daaronder valt een bak met regen en in meerdere dalen wordt het vandaag een kletsnatte boel. De meeste sneeuw valt aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hier kan op hoogte wel 30 cm sneeuw vallen vandaag. Verder naar het oosten en westen valt maximaal 10-20 cm. In de Dolomieten schijnt de zon volop, maar in andere skigebieden aan de zuidkant kan vandaag 5-10 cm sneeuw vallen. Snowplaza legt hier uit hoe het zit met de noord- en zuidkant van de Alpenhoofdkam ›››

Nog eens 20 cm sneeuw op dinsdag

Op de Dolomieten na, zul je de zon deze voorjaarsvakantie niet al te vaak zien. Dinsdag kan er nog eens 20 cm sneeuw vallen in het noorden en oosten van de Alpen. Dankzij de noordwestelijke stroming is het morgen op veel plaatsen bewolkt. Op hoogte is sprake van een dichte mist, wat het zicht op de pistes niet bevordert. Het is nog iets kouder dan vandaag en de sneeuwgrens komt tussen 900-1300 meter hoogte uit. Gedurende de dag verschuift het neerslaggebied verder naar het oosten en komen er plaatselijk opklaringen voor. In de West- en Zuid-Alpen is het overwegend zonnig, al kunnen ook hier wat buien voorkomen. Er valt maximaal 5-20 cm.

Zon en wolken op woensdag

Vanwege hoge bewolking krijgt de zon op woensdag weinig ruimte. Skiën met wat zonnestralen kan zeker, maar op Kaiserwetter hoef je niet te rekenen. Lang blijft het ook niet zonnig, aangezien er vanuit het westen een nieuwe storing met neerslag nadert. In de nacht naar donderdag valt de eerste sneeuw en regen, bij een sneeuwgrens die ruim boven 1800 meter hoogte uitkomt. Gelukkig zakt deze in de loop van donderdag naar 900-1300 meter hoogte. Op donderdag kan er zomaar 30-40 cm sneeuw vallen in de Franse Alpen!

Sneeuwdump einde voorjaarsvakantie?

Vanaf donderdag wordt het weerbeeld wisselvalliger en onstuimiger. De eerste tekenen van een echte dump zijn zichtbaar, maar uiteraard kan er in de loop van de week van alles gebeuren. In de nacht naar vrijdag volgt mogelijk een nieuw koufront dat met name sneeuw brengt in de West- en Zuid-Alpen. Mogelijk laat koude lucht vanuit het noorden het kwik aan de noordkant flink dalen, waardoor het hier volop winters wordt. Later deze week volgt een duidelijkere voorspelling met sneeuwhoeveelheden, voor nu lijkt het op een halve tot hele meter tot en met zondag.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in