Nieuwsalert per mail ontvangen

Wat doen Nederlandse skileraren in de zomer?

In de winter zijn ze niet te missen op de piste. In hun skileraar rode pakken staan ze dagelijks les te geven aan kindergroepen, volwassen groepen en privé klasjes. En zijn ze klaar op de latten, dan vind je ze ook nog wel eens in de après-ski (“Heeeee, biertje!”). Wat ze in de winter doen is over het algemeen wel duidelijk voor de wintersporter, maar wat doen de helden van de piste dan in de zomer? Wij deden een rondje langs onze bekenden en laten ze aan het woord.

Een rondje langs de leraren

Zoals je begrijpt is het beroep skileraar seizoensgebonden. Zonder sneeuw geen skiën en dus ook geen inkomsten. Om in de zomer toch rond te komen moet er over het algemeen gewerkt worden. Maar welk werk past er nou bij de skileraren? Onze rondje langs de skileraar maakt duidelijk dat er veel variatie zit in het werk wat de leraren doen. Wij vroegen ze iets over hun leven te vertellen als ze geen skiles geven. Super interessant!

Martijn – Canyoning gids in Gerlos

Martijn werkt in de winter bij Michi’s Schischule in Gerlos. Ook in de zomer woont en werkt hij in Gerlos. Hij vertelt:

“In de winter ben ik skileraar, in de zomer werk ik bij Berg Aktiv in de buitensport. Wij verzorgen daar verschillende activiteiten in de bergen zoals bijvoorbeeld wandelen en mountainbiken. Zelf ben ik canyoning gids en gids ik onze gasten door een stuk ongerepte natuur door middel van lopen door de beek, klimmen en glijden over rotsen en natuurlijk springen we ook in een diepe poel met water. Het leuke van canyoning vind ik dat je in een stuk natuur onderweg bent waar niet veel mensen komen.

Het begint nu weer een stuk kouder te worden hier in de bergen, waardoor ik mijn tourski’s al uit de zomerwax heb gehaald. Zodra er een laagje sneeuw ligt loop ik alvast naar boven en swing ik mijn eerste bochten van aankomend winterseizoen naar beneden.”

Wendy – Instructeur bij A-way Events

Wendy werkt tijdens de wintermaanden als skilerares in een skihal in Nederland. In de zomer is ze instructeur bij A-way Events. Zij vertelt: 

“In de winter geef ik skiles in de indoorhal. In de zomer is dit helaas niet mogelijk, omdat er dan te weinig klandizie is. Daarom ben ik in de zomer instructeur in de buitensport. Dit doe ik bij een bedrijf dat sportieve bedrijfsuitjes organiseert. Hierdoor heb ik enorm veel afwisseling tijdens de zomer. De activiteiten zijn enorm verschillend, zo sta je de ene keer te powerkiten of te volleybal terwijl je de andere keer weer heel wat anders doet. Wat ik het leukste vindt aan instructeur zijn? Het enthousiasme wat van de mensen afkomt!

Inmiddels is het skiseizoen in de indoorhallen weer begonnen. Onlangs was er openingsweekend, dus dat betekent dat het vanaf nu weer langzamerhand drukker gaat worden in de skihal. Mijn ski’s zijn dan ook alweer ondergebonden.”

Frits – Rij-instructeur

Frits is een Oostenrijker die al jaren skileraar is op de Schmittenhöhe in Zell am See. In de zomer is dit wel een ander verhaal, dan geeft hij autorijles.

“Tijdens de winter en de zomer heb ik het altijd druk. In de winter geef ik dagelijks skiles, maar in de zomer doe ik compleet wat anders. Dan geef ik namelijk autorijles. Deze beroepen lijken misschien totaal niet op elkaar, toch vind ik ze beide leuk. Bij beide beroepen leer je namelijk mensen nieuwe vaardigheden en daar geniet ik van.”

Nick – Skileraar in Australië

Nick geeft in de winter les in een indoorhal in Nederland echter verruilt hij deze in de zomer voor de echte sneeuw in Australië. Hij vertelt:

“Afgelopen winter heb ik de hele winter skiles gegeven in de indoorhal in Nederland. Toen er een einde kwam aan het seizoen vroeg ik me af wat voor werk ik in de zomer zou gaan doen. Na wikken en wegen heb ik toen besloten om naar Australië te gaan en dan niet om op vakantie, te gaan, maar om skiles te geven! Ik wilde de ski’s nog niet in de kast leggen en door dit te doen kon ik het hele jaar door skiën. Ik ben door deze beslissing ook nog eens een hele ervaring rijker.”

 

Mariëlle – Advocaat

Als je het over mooie verhalen hebt is dat van Mariëlle er zeker ook een. In de winter gaf ze skiles, terwijl ze kort daarna in de gevangenis te vinden was. En nee, niet omdat ze zelf illegaal bezig was.

“Aan het begin van mijn carrière als skileraar bij Snow & Fun in Hinterglemm werkte ik in de zomer als tennisleraar op summer camp in Maine in de Verenigde Staten. Hoewel ik tijdens mijn studie nagenoeg alle winters voor langere tijd in Hinterglemm te vinden was had ik nog een grote droom; strafpleiter worden.

Ook met mijn mr. titel op zak bleef ik in Hinterglemm werken, maar de zomers zagen er wel anders uit. Na het winterseizoen verkaste ik naar Houston (Texas, VS) om ter dood veroordeelden bij te staan met een team van lokale advocaten. Mijn cliënten zaten voornamelijk in de Polunsky Unit in Livingston (Texas, VS). Een enkele cliënt zat in de Louisiana State Penitentiary in Baton Rouge (Louisiana, VS). De meesten van hen zijn al in de jaren ’80 of ’90 veroordeeld tot de doodstraf. Door gewijzigde wetgeving en de daardoor ontstane lange duur van de beroepszaken die het team waar ik mee werkte behandelt, is er nog hoop voor hen. Die hoop is overigens maar relatief. Het leven op Death Row is niet te benijden. En dat is een understatement.

Mijn tijd daar is als door John Grisham geschreven. Het is een bizarre gewaarwording om uit de Oostenrijkse winter de zwaar beveiligde omgeving van het Amerikaanse gevangenisstelsel binnen te wandelen. Geen Jägermeister in de apres-ski met je collega’s, maar frozen margharita’s in de zinderende Texaanse hitte terwijl country muziek uit de speakers schalt. Alleen m’n goggleface herinnert dan nog aan de bergen.

Ik heb er veel geleerd en had die tijd voor geen goud willen missen. Inmiddels heb ik de Amerikaanse zaken verruild voor Nederlandse zaken. Maar de Oostenrijkse bergen roepen nog steeds. Ik kom nog iedere winter met heel veel plezier ‘thuis’ in Hinterglemm en zal m’n skipak (én toga) nog lang niet aan de wilgen hangen.”

Tyrone – Captain bij Ryanair

Skileraar Tyrone heeft niet één, maar twee droombanen. Hij combineert het lesgeven op de piste met vliegen:

“Mijn twee grote hobby’s waar ik m’n werk van heb gemaakt, dat zijn skiën en vliegen. Ik ben piloot, werkzaam bij Ryanair waar ik gezagvoerder ben op de Boeing 737. Ik vlieg heel Europa door vanuit Berlijn, mijn standplaats. Het mooiste uitzicht vanuit de lucht blijven de bergen. Ik vlieg 5 dagen en ben dan 4 dagen vrij. De dagen vrij die ik heb gaan in de winter allemaal naar het skiën. In de winter ben ik gemiddeld 8 weken te vinden op de ski’s. Waar? Bij Snow & Fun in skigebied Saalbach-Hinterglemm waar ik al 9 jaar met veel plezier als skileraar werk. Verder ben ik ook actief voor skileraren opleider Snowlife, waar ik skitrainer ben. Vliegen en skiën, wie wil dat nou niet?!”

Tyrone aan de rechterkant, op weg vanuit Berlijn naar Milaan, waarbij hij over de Alpen vliegt.

Frederique – Studente in Amsterdam

Niet alle skileraren en lerares komen overigens het hele seizoen les in de Alpen. In de vakantieperiodes is de vraag naar leraren en leraressen zo groot, dat het seizoensteam van de skischolen de vraag niet aankunnen. Daarom komen vele Nederlandse skileraren in die periodes naar de skigebieden. Vaak zijn dat studenten, maar er zijn ook heel veel skileraren die vrij nemen van hun baan in Nederland om les te kunnen geven in Oostenrijk. En dat doen ze voor de passie voor de sport, niet voor het geld. Frederique is hier een goed voorbeeld van.

“In de kerst en krokusvakanties ben ik ski-en snowboardlerares bij Snow & Fun in Hinterglemm. Naast die heerlijke weken in de sneeuw ben ik een studente. In hartje Amsterdam doe ik mijn Master in Business Administration aan de Universiteit van Amsterdam. Binnen deze studie specialiseer ik me op het gebied van marketing. Om mijn studie in praktijk te brengen werk ik één dag in de week voor het online marketing team van een fashion brand. Tussen de tentamens en het studeren door zoek ik graag afleiding door lekker te blijven sporten. Vaak ga ik hardlopen met vriendinnen maar het liefst sta ik zomers ook wekelijks op de ski’s, niet in de sneeuw, maar in het water!”

Alex – Ski- en snowboardleraar bij SnowWorld

Alex is de hele winter in de sneeuw te vinden. Is het niet in Oostenrijk, dan is het wel in Nederland. Ga je naar SnowWorld, dan is de kans groot dat je hem tegenkomt.

“In de winter kan je mij wat bochtjes zien swingen van de Schmittenhöhe in Zell am See als ski- en snowboardleraar. In de zomer kan je mij nog steeds vinden op een piste, onder een dak. Ik werk dan als ski- en snowboardleraar in Snowworld Zoetermeer, waar overigens veel meer te doen is in de zomer zoals boogschieten en mountainbiken. Deze zomer heb ik mij vooral bezig gehouden met de summer camps, wat in de zomervakantie een super tof kamp is voor kids!

Het coole aan in de zomer les geven is dat er vaak mensen komen voor een reeks lessen. Hier zie je dan veel progressie bij, in een langere maar ook korte periode. Het kan zomaar zijn dat er ieder uur een ander persoon voor je neus staat die weer een andere fout maakt, waardoor je steeds weer een nieuwe uitdaging hebt! Je doet hier snel veel ervaring op en leert veel dingen bij. Dit kan je allemaal weer gebruiken in het winterseizoen waar ik by the way niet langer op kan wachten. Is het al tijd?”

Nita – Apothekersassistente in een dienstapotheek

Nita werkt naast haar baan als apothekersassistente als skilerares in Hinterglemm. Ze werkt in Nederland vaak extra en plant haar rooster zo in, dat ze zo vaak mogelijk in Oostenrijk is in de winter.

“Al 21 jaar ben ik in de winterperiode skilerares. Na verschillende apotheken ben ik in de Dienstapotheek terecht gekomen. Hier werk ik in de avond, nacht of weekeinden en op feestdagen. We zitten naast de EHBO van het ziekenhuis en de Huisartsenpost en de patiënten kunnen dan gelijk het recept bij ons ophalen als de dagapotheken dicht zijn. Echt leuk werk vind ik het niet. Mensen zijn, ziek, zwak, misselijk en vaak chagrijnig en we leveren veelal dezelfde medicijnen af. Maar door de mogelijkheid diensten te ruilen en extra te werken kan ik in de winterperiode vaak naar Hinterglemm en daar zijn de mensen bijna altijd vrolijk en blij en is het elke dag feest. Het skiles geven vind ik na al die jaren nog steeds heel erg leuk en de bergen, sneeuw, kou en het skiën zijn mijn lust en mijn leven!”

Waardering

Zoals je ziet is er veel verschil in wat de Nederlandse skileraren naast hun ‘winterbaan’ doen. Maar wat de leraren allemaal gemeen hebben, is de enorme passie voor de wintersport. Zij hebben hun leven zo ingericht dat ze zoveel mogelijk in de sneeuw te vinden zijn en ze kiezen ervoor om die tijd met jou door te brengen, omdat ze het prachtig vinden om jou te leren skiën. En geloof me, dat doen ze niet omdat ze veel geld willen verdienen maar omdat ze van hun werk houden. Wat mij betreft verdient dat een grote waardering. Dus, sta je volgende keer naast een skileraar in de après-ski, geef hem of haar eens een biertje.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in