Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

VIDEO: aardbeving in Japan ook in de skigebieden te voelen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het is chaos is Japan na de zware aardbeving van gisteren. Het dodental loopt op en reddingsmedewerkers zoeken naar slachtoffers onder het puin van de ingestorte gebouwen. Hoewel de skigebieden in Japan verder van het epicentrum liggen, was de aardbeving ook daar te voelen.

Aardbeving in de skigebieden

De bodem trilde ook onder wintersportbestemmingen als Nozawa, Myoko en Kyoto op de eerste dag van 2024. Op verschillende momenten was alles aan het trillen en schudden. Het was een enge middag en avond in de hele regio. Wintersporters die in de Japanse skigebieden waren tijdens de aardbeving vertellen over hun ervaring bij de BBC. Zo vertelt een wintersporter: “Ik zat in een shuttlebus toen sirenes afgingen op de telefoons van alle passagiers, inclusief die van mij. De bus stopte en we voelden ongeveer een minuut lang een lichte trilling. Het was nog maar 16.20 uur, maar het was buiten al donker in dit bergachtige gebied. Ongeveer anderhalf uur later kregen we opnieuw een soortgelijk bericht en de gebouwen trilden ongeveer 30 seconden lang.” De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Na de eerste aardbeving zijn er nog zo’n 60 andere trillingen geregistreerd.

Lawinegevaar

Omdat het vakantie is, zijn er veel wintersporters in de skigebieden. Volgens een bericht vanuit het skigebied Hakuba zijn de liften in het skigebied gewoon geopend. Er is geen schade door de aardbeving, wel werd het avondskiën gisteren afgeblazen wegen veiligheidsredenen. Ook worden wintersporters gewaarschuwd voor meer trillingen en lawines. Door de bewegingen kunnen er stukken sneeuw loskomen en beginnen te schuiven.

Beelden uit de Japanse skigebieden

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in