In 2016 werd er een plan gepresenteerd om Sölden (Ötztal) te verbinden met de Pitztaler Gletscher (Pitztal). Een mooi initiatief om wintersporters nog meer sneeuwzekere pistekilometers te bieden. Sinds die tijd is er veel ophef over het plan. Vooral vanwege de effecten op het milieu. Aan de hand van een artikel van Trudi Melmer (Biohotel Stillebach) in de Tiroler Tageszeitung, geven we je een laatste update.
Milieu, milieu, milieu
Hoofdonderwerp van dit moment is het milieu. De gevolgen van klimaatverandering en de opwarming van de aarde zijn duidelijk zichtbaar. Gletsjers hebben het zwaar en de sneeuw zit vol met microplastics. Nog even en we hebben niks meer om op te skiën. Daarom wordt er van alles gedaan om milieuvriendelijk met de natuur om te gaan.
Dat is dan ook één van de redenen waarom er zoveel protest is tegen de verbinding tussen het Pitztal en het Ötztal. Maar is dat allemaal wel op z’n plaats?
Pitztal in de schijnwerpers
Volgens Trudi staat het Pitztal momenteel flink in de schijnwerpers en dan vooral negatief. Men denkt dat het tegengaan van de verbinding een positief effect heeft op de klimaatverandering. Maar is dat wel echt zo? Waarom kijken we alleen naar de toppen en niet ook naar het dal?
Lees ook: eerste liften op de Pitztaler Gletscher geopend
Goed voor het toerisme
Tot de opening van de Pitztaler Gletscher in 1984, was het Pitztal één van de armste dalen in Tirol. Inmiddels is dat flink veranderd. Het toerisme heeft het dal weten te vinden, zowel ’s zomers als ’s winters. Toch heeft het dal het economisch nog steeds vrij zwaar. Juist daarom zou de fusie een goed idee zijn. Voor de toekomst van de jeugd én het Pitztal.
Komt de verbinding er?
Dat is op dit moment de grote vraag. Er is ruim 120 miljoen euro nodig en een hele berg aan vergunningen. Wij zijn benieuwd!