Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf vandaag gaat het los in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wat is het prachtig in ons kikkerlandje. De verse sneeuw heeft de grauwe omgeving omgetoverd tot winterwonderland en ondanks de nodige chaos, is het weer volop genieten van winter in eigen land. Toch is dit niks vergeleken met het Sauerland en wat er vanaf vandaag in een deel van de Alpen gaat gebeuren. Het gaat de komende dagen flink los, met zowel regen als verse sneeuw en harde wind.

Bewolking trekt aan vanuit het westen

Vanaf vandaag wordt het bar en boos in de Alpenlanden. Vanuit het westen trekt zware bewolking aan en in de meeste skigebieden aan de west- en noordkant van de Alpenhoofdkam is de zon vandaag niet tot nauwelijks te zien. De bewolking gaat gepaard met een krachtig neerslaggebied. Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens nog redelijk laag, tussen 600 en 800 meter hoogte, maar helaas stijgt deze snel naar 1600 tot 2000 meter hoogte. De neerslag valt dus niet alleen in de vorm van sneeuw, maar ook als regen.

Ruim 30 cm sneeuw vandaag

Ondanks de hoge sneeuwgrens kunnen de skigebieden rekenen op ruim 30 cm sneeuw op de hogergelegen pistes. De meeste sneeuw valt in de Franse Alpen, het zuidwesten van Zwitserland, Vorarlberg en in Italiaanse grensgebieden als Breuil-Cervinia Livigno en Sulden am Ortler. De temperatuur op 2000 meter hoogte ligt vandaag tussen -3 °C en +4 °C.

Eerste sneeuw in Tignes
Regen en natte sneeuw in Val Thorens
Eerste vlokken in Aletsch Arena
Er ligt al een suikerlaagje in Matterhorn Glacier Paradise!

Harde wind

Zoals gezegd wordt het bar en boos in de skigebieden. De neerslag gaat namelijk gepaard met harde wind. Op hoogte gaat de wind in de loop van de dag steeds krachtiger waaien. Eerst nog gedeeltelijk een föhn vanuit het zuiden en later een stormachtige westen- tot zuidwestenwind. Met name de noordkant van de Alpen krijgt daarmee te maken. Morgen waait de wind op de toppen zelfs met orkaankracht en zijn windstoten van meer dan 100 km/u mogelijk. De kans is groot dat diverse liften dan niet kunnen draaien.

Nog meer sneeuw, sneeuwgrens omlaag

Vandaag is wat sneeuw betreft slechts een klein voorproefje op wat er de komende dagen nog meer gaat komen. Op vrijdag valt er vrijwel overal in de West- en Noord-Alpen neerslag. Tot en met zondag wordt het sneeuwdek op hoogte aangevuld met ruim 1,5 meter verse sneeuw. De sneeuwgrens blijft echter hoog, tussen 1800 en 2200 meter hoogte. De dalen en dorpen kunnen rekenen op veel wateroverlast. Goed nieuws is er voor Oostenrijk, waar de sneeuwgrens in het weekend rond 1000 meter hoogte komt te liggen. De hoeveelheden zijn hier wel minder dan in de Franse en Zwitserse Alpen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in