TIP: Survivallen in de sneeuw met je kind

Quality time met je kind doorbrengen is een must. Hoe je dat doet kies je natuurlijk zelf. Er zijn een aantal hele toffe activiteiten te bedenken in de sneeuw die je beide niet meer zal vergeten. Een van die activiteiten is KidsSnowSurvival. De Nederlandse Hans organiseert dat in Oostenrijk, waar hij en zijn familie wonen. Ik stelde hem een paar vragen.

In het kort: wat is KidsSnowSurvival?

Tijdens de KidsSnowSurvival draait het eigenlijk maar om één ding: leuke dingen doen in de sneeuw met je kind en mooie herinneringen maken. Het is anders dan skiën en anders dan vanuit je appartement in een skidorp. De basis is namelijk een authentiek back to basic berghutje op 1400 meter hoogte in de Oostenrijkse Alpen.

Vanuit het berghutje gaan we gave sneeuwdingen doen, zoals het bouwen van een iglo. En als je wilt kun je zelfs een nacht in deze iglo slapen. We kunnen een mega-sleebaan maken, we kunnen sneeuwhollen graven, een sneeuwschoenwandeling maken, een fakkeltocht of ons eten bereiden buiten boven het kampvuur. En ‘s avonds lekker spelletjes spelen in de warme stube.

Voor wie is het bedoeld?

KidsSnowSurvival is bedoeld voor ouder-kind combinaties die van uitdaging houden en waarvan de kids tussen de 8 en 14 jaar zijn. Voor bikkels die genieten van het sneeuw spelen en niet vies zijn van kou. En die met elkaar iets ultiems willen beleven. Een iglo bouwen is namelijk niet zomaar gedaan en ook de wandeling omhoog vraagt een flinke inspanning.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om KidsSnowSurvival te organiseren?

Ik organiseer al langer de IgloExperience, maar die is gericht op volwassenen. Vorig jaar zaten we op een IgloExperience bij het kampvuur en toen zei een van de deelnemers: “Hoe gaaf zou het zijn als je dit met een van je kinderen kan beleven. Dat zou echt ultiem zijn.” Dat leek mij ook. En wat het voor mij helemaal af maakt, is dat dat het een activiteit is die ik met onze kinderen kan doen. Deze keer gaat de jongste van 9 mee, de volgende keer misschien de oudste van 11. De jongste staat in ieder geval echt te trappelen om mee te gaan op dit avontuur.

Hoe ziet het programma eruit?

We treffen elkaar op donderdag 4 januari ’s ochtends in Dorfgastein en lopen dan met rugzakken en op sneeuwschoenen gedurende ongeveer 2-2,5 uur omhoog naar het berghutje. Daar aangekomen staat de rest van de dag in het teken van thee maken door ijs te smelten, eten koken en de omgeving rondom de hut verkennen en spelen). En natuurlijk van het warm krijgen van de hut, want die is een aantal weken niet bewoond, dus de buitentemperatuur is bij aankomst bijna gelijk aan de binnentemperatuur. Frisjes dus 😉

De vrijdag en zaterdag spelen zich af in en om het hutje. Het ultieme doel is natuurlijk het bouwen van de iglo, maar zoals hiervoor ook al aangegeven, alle andere gave sneeuwactiviteiten zijn mogelijk. Binnen de veiligheidsmarges natuurlijk. Op zondagochtend dalen we weer af naar het dal, waar we zo rond 10 uur afscheid van elkaar nemen en iedereen weer zijn eigen weg gaat en iedereen nageniet van een geweldig avontuur.

Wat is de grootste uitdaging tijdens het programma?

De grootste uitdaging bij dit avontuur is hoe we het met zijn allen in deze omstandigheden comfortabel en leuk kunnen maken. Hoe zorgen we voor voldoende gesmolten water? Wie zorgt ervoor dat het vuur aanblijft?

En natuurlijk de veiligheid. Maar dat is vooral een uitdaging voor mij, dat is mijn rol. We gaan met kinderen op pad, dus ik kan er niet vanuit gaan dat iedereen het direct aangeeft als hij het iets heel spannend vindt.

Tijdens de normale IgloExperience bijvoorbeeld bouwen we de iglo’s op een afgelegen plek. De iglo’s moeten dan echt af: dat is de slaapplaats. Bij de KidsSnowSurvival blijven we in de veiligheid van het Berghutje, zodat we daar altijd op terug kunnen vallen. Dus je kunt in een iglo slapen als je dat wilt (en als de iglo af is), maar het hoeft niet.

Hoe ziet het berghutje eruit?

Het berghutje is een back to basic almhutje, zonder stromend water, zonder Wi-Fi en zonder centrale verwarming. Er is wel een goede houtkachel en de bedden slapen heerlijk. Het berghutje heeft een kleine gezellige stube en in totaal 9 slaapplaatsen, verdeeld over 3 kamers.

Wat is jouw achtergrond?

Ik woon sinds 8 jaar in de Oostenrijkse Alpen, in het dorpje Rauris. Een dal verder dan het dal waar het berghutje staat. Mijn vrouw Nel en ik hebben daar een kleinschalig gastenverblijf de Berghut opgezet. Sinds 2016 begeleiden we ook mensen die net als wij een gastenverblijfdroom hebben. Daarnaast ben ik sinds 2016 gediplomeerd bergwandelgids en organiseer ik verschillende activiteiten vanuit het berghutje: teambuildings, de IgloExperience en nu dus ook de KidsSnowSurvival.

Wat kost KidsSnowSurvival en hoe meld je jezelf aan?

De KidsSnowSurvival kost 499 euro per deelnemer. Hiervoor krijg je hele package:

  • De overnachtingen in het Berghutje onder een heerlijk ruitjesdekbed
  • Al het eten & drinken
  • Begeleiding bij de activiteiten door mij als gecertificeerd bergwandelgids
  • Het gebruik van sneeuwmaterialen zoals sneeuwschoenen, iglo-bouwspullen, slaapzakken, fakkels, sleetjes e.d.

Het enige dat er nog bijkomt is de geschikte winterkleding en de reis naar Oostenrijk.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?

Wonach suchen Sie?