Berghut in skigebied Gitschberg-Jochtal

© Skiinformatie.nl

Tekort aan horeca-ondernemers en personeel in skihutten

In veel Oostenrijkse skigebieden lijkt het een steeds groter probleem te worden: berghutten die niet kunnen openen, omdat er een gebrek aan huurders en personeel is. In skigebied Werfenweng moeten de berghutten Strußing-Alm en Proksch-Haus sluiten, omdat er simpelweg niemand is die de hut wil of kan runnen. De hoge huurkosten en het tekort aan personeel zijn de oorzaken hiervan.

Minder berghutten

In Werfenweng maken de beheerders van het skigebied zich grote zorgen over het aankomende wintersportseizoen. Twee van de vier skihutten zullen dit seizoen waarschijnlijk de bezoekers van het skigebied niet kunnen voorzien van een warme hap en een lekker drankje. Dit betekent te weinig eten en drinken voor de duizenden gasten die het het gebied bezoeken. Een nachtmerrie die voor de manager van het skigebied Werfenweng lijkt uit te komen. ‘Het is een ware ramp. Het ziet er naar uit dat we deze berghutten dit jaar niet kunnen openen’, vertelt hij in een interview.

Op zoek naar een noodoplossing

Mogelijke huurders vinden dat de kosten van de jaarlijkse huur te hoog zijn. Daarom moet er worden gezocht naar een noodoplossing. Salzburger Naturfreunde, eigenaar van het Proksch-Haus, heeft de eisen voor verhuur al minder streng gemaakt. Zo vraagt hij deze winter alleen een deel van de omzet. Dat betekent dat de eventuele verhuurder geen vast bedrag als huurprijs hoeft te betalen, ongeacht of de berghut wel of niet goed loopt.

Lees ook: Salzburgerland pleit voor wintersport met de trein om files tegen te gaan

Te weinig personeel

Ondanks de minder strenge eisen voor verhuur, ziet de eigenaar van het Proksch-Haus het niet rooskleurig in voor aankomend skiseizoen. De start van het skiseizoen komt steeds dichterbij. De berghut moet nog klaar worden gemaakt voor de winter en er moet waarschijnlijk ook nog naar personeel gezocht worden. De laatste twee geïnteresseerden konden de berghut niet huren omdat zij geen personeel konden vinden voor in de keuken en bediening.

Niet overal een probleem

Overigens komt dit probleem niet in alle skigebieden voor. In sommige gebieden wordt juist extra in de horeca geïnvesteerd, zodat het aantrekkelijk is om er te werken of om een berghut te huren.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in