Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Te snelle skiër krijgt fikse boete

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Op 29 maart 2014 skiede een te snel skiënde Zwitser een Duitser aan op de piste. Beide braken ze botten, maar onlangs is de Zwitser veroordeeld voor ’te snel skiën’. 

Het ongeluk gebeurde in het Zwitserse Verbier en was duidelijk de fout van de Zwitser. De Duitser spande een rechtszaak aan en won. De veroorzaker werd door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een 15-daagse boeten van 70 CHF per dag en nog een CHF 300.

Volgens de aanklager zijn het de FIS regels die aanleiding waren om de Zwitser schuldig te bevinden. Zo is het verplicht om als je iemand inhaalt dat te doen zonder dat de ingehaalde in gevaar wordt gebracht. Daarnaast ben je verplicht om je snelheid onder controle te houden. Dat was hier duidelijk niet het geval. De Zwitser koos zijn weg niet goed en skiede te snel voor zijn kunnen.

Gelukkig lopen niet alle ongelukken af in de rechtbank. In Zwitserland worden er jaarlijks 40.000 ongelukken geregistreerd en 9% daarvan zijn botsingen. Slechts 4 of 5 keer per jaar moet er een rechter aan te pas komen om het geschil op te lossen.

Vaak wordt er gesproken over meer controle op de piste om dit soort ongelukken te voorkomen. Het idee van een pistepolitie wordt hierbij regelmatig geopperd. Zou dat dit soort botsingen voorkomen?

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in