Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Sneeuwmanagement Zell am See-Kaprun beschermt Kitzsteinhorn gletsjer

© Kitzsteinhorn

Wintersportredacteur

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, ook in de skigebieden. De afgelopen jaren is er al veel veranderd en aangepast om de bergen en gletsjers te beschermen. Onderdeel van skigebied Zell am See-Kaprun is de Kitzsteinhorn-gletsjer. Voor deze gletsjer wordt er in de regio een speciaal sneeuwmanagement gehanteerd om wintersport verantwoord mogelijk te maken. Meer informatie over deze werkwijze, andere duurzame maatregelen en informatie over het hele skigebied vind je in dit artikel.

Duurzame maatregelen op de Kitzsteinhorn

Met onder andere snowfarming wordt er een skiseizoen van acht maanden gegarandeerd op de bekende Kitzsteinhorn. Sneeuw wordt aan het einde van het skiseizoen op een hoop verzameld, afgedekt en bewaard tot het begin van het volgende winterseizoen. Hierdoor kan de continu veranderende gletsjer jaarlijks aangepast worden voor de wintersporters.

Daarnaast zijn er ook andere kwaliteits-, milieu-, en energiemanagementsystemen die de Gletscherbahnen Kaprun AG op de Kitzsteinhorn inzet. Via een kanaalsysteem wordt bijvoorbeeld afvalwater van bovenop de gletsjer afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie in het Zellerbekken. Ook wordt het autoverkeer zo veel mogelijk beperkt door de gratis skibus die rijdt tussen Kaprun en Zell am See. De aansluiting van de K-ONNECTION van Kaprun direct naar de gletsjer zorgt er nu al enkele jaren voor dat er elk seizoen 1,5 miljoen autokilometers minder worden gereden.

Slimme sneeuwkanonnen

Op de Schmittenhöhe worden jaarlijks zo’n 478 sneeuwkanonnen ingezet. Deze, in combinatie met de laatste technologische ontwikkelingen, zorgen ervoor dat tegenwoordig veel minder grondstoffen nodig zijn voor een perfect resultaat. Het water voor deze kunstmatige sneeuw komt uit de Zeller See, de Salzach en de Schmittenbach. Aan het einde van het seizoen, als de sneeuw smelt, komt dit water gewoon weer terug in de meren en rivieren. Het is daarmee een duurzame cyclus.

Verdere maatregelen …

Voor de liften en enkele pistenbully’s wordt in de skigebieden in Zell am See-Kaprun gebruik gemaakt van groene stroom. Onder andere zonne-energie wordt in het skigebied zelf opgewekt en omgezet. Ook zijn ze in het skigebied al vergevorderd met ecologisch pistenmanagement om de natuur zo veel mogelijk intact te houden.

Wintersport in Zell am See-Kaprun

Zell am See-Kaprun bestaat uit drie deelskigebieden: Schmittenhöhe, Kitzsteinhorn en Maiskogel. Op drie verschillende bergen kun je afdalen op zo’n 140 kilometer aan pistes. Zell am See-Kaprun is sneeuwzeker door de gletsjer, biedt fijne pistes voor beginners en kinderen en heeft ook spannende freeride routes en snowparks. Met de Ski Alpin Card kun je zelfs een uitstapje maken naar het naastgelegen grote skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. De pistes op de Kitzsteinhorn openen doorgaans al in oktober.

Meer informatie over Zell am See-Kaprun

Meer over de skigebieden, pistes, alternatieve activiteiten, alle faciliteiten en dingen die je kunt beleven in Zell am See-Kaprun lees je op de website!

➡️  Kijk op de officiële website van het skigebied

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Österreich Werbung en Zell am See-Kaprun.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in