Sneeuw in de Alpen

© Skiinformatie.nl

Sneeuwchaos: veel overlast in de Alpen door gigadump

De gigadump die het afgelopen weekend heeft plaatsgevonden, levert niet alleen maar mooie webcambeelden op. In Ost- en Zuid-Tirol, waar de meters naar beneden vielen, heeft de sneeuw voor behoorlijk wat chaos gezorgd. Ook daar waar veel regen viel, zorgde de neerslag voor problemen. Sneeuw- en modderlawines, afgesloten wegen, stroomuitval en ga zo maar door. In dit artikel vind je een overzicht van de sneeuwchaos.

Gigadump

De Alpenlanden hebben er een bizar weekend opzitten. Daar waar november grotendeels droog en zonnig was, is december van start gegaan met heel veel neerslag. Niet alleen veel sneeuw, maar ook regen. De eerste neerslag viel vrijdagmiddag/avond en ook nu sneeuwt het lokaal nog lekker door. Meteoroloog Sigi Fink spreekt van recordhoeveelheden. In 48 uur tijd viel er in Lienz 278 liter neerslag per m2. In Sillian was dat 255 liter per m2 en in Kötschach Mauthen 248 liter per m2. Het merendeel daarvan viel als sneeuw.

Helaas heeft de dump naast winterse beelden ook voor flink wat schade en chaos gezorgd. Zoals je gisteren ook al kon lezen, heeft de sneeuw de Alpen behoorlijk op z’n kop gezet.

Ook veel overlast door regen

De gigantische neerslaghoeveelheden vielen niet alleen als sneeuw, maar ook als regen. De sneeuwgrens lag vrij hoog en daarnaast dumpte het vooral in Zuid- en Osttirol. In Pinzgau (Salzburgerland) heeft de regen voor veel overlast gezorgd. Het zwaartepunt lag hier tussen Hollersbach, Mittersill en Zell am See. Op zondagmiddag traden meerdere stroompjes buiten hun oevers en waren er diverse modderlawines. Gelukkig valt de schade mee. De brandweer heeft hier alleen enkele kelders moeten leegpompen en ook zijn er een aantal straten ontruimd. Naast het Salzburgerland kregen ook delen van Karinthië (Flattach, Ossiacher Tauern), het Pustertal en Trentino met grote overlast door hevige regen te maken.

Hoog lawinegevaar

In delen van Osttirol, Zuid-Tirol, Tirol en Zwitserland is het lawinegevaar op dit moment ontzettend hoog. De giga sneeuwhoeveelheden zijn geen goede combinatie met de regenval en huidige temperaturen. Rudi Mair, hoofd van de Tiroolse lawinedienst, noemt de situatie behoorlijk kritiek. In Osttirol en in een deel van Trentino werd gisteren al het hoogste niveau van de lawinegevarenschaal afgegeven, niveau 5. Dit betekent dat grote lawines spontaan af kunnen gaan. Ook vandaag geldt dit niveau. In een ander groot deel van de Alpen wisselt het lawinegevaar tussen niveau 4 en 3. Oftewel: oppassen en zo veel mogelijk binnen blijven.

Het lawinegevaar neemt naar alle waarschijnlijkheid pas licht af vanaf morgen. Er zijn inmiddels al meerdere sneeuw- en modderlawines afgegaan. Huizen zijn beschadigd geraakt, maar gelukkig zijn er geen gewonden. De schapen op de foto in dit bericht hebben in ieder geval heel veel mazzel gehad.

Huishoudens zonder elektriciteit

De sneeuwval heeft meerdere huizen zonder elektriciteit gezet. Zondagavond viel de stroom uit in het Lesachtal (Karinthië). Kärnten Netz meldt dat er vandaag nog minstens 2500 huizen in Karinthië zonder stroom zitten. Ook het Ötztal werd door stroomuitval getroffen. Dit komt door omgevallen bomen op elektriciteitskabels. In Zwenberg is hierdoor zelfs een dakbrand ontstaan. Gelukkig kwam de bewoner er op tijd achter en kon hij snel de brandweer waarschuwen.

Dalen geïsoleerd, afgesloten wegen

Diverse wegen zijn op dit moment nog niet begaanbaar. Omgevallen bomen en sneeuw- en modderlawines hebben het verkeer behoorlijk platgelegd. Meerdere dalen zijn compleet geïsoleerd van de buitenwereld. De hulpdiensten werken keihard om alles snel weer begaanbaar te maken. De Mölltalstraße blijft in ieder geval gesloten vandaag. Hetzelfde geldt voor de Brenner-spoorlijn.

Geen school

Dit keer geen schoolsluitingen door corona, maar door Moeder Natuur. Veel kinderen van kleuter-, basis- en middelbare scholen zijn vandaag vrij. Onder andere in het Lesachtal, Ober-Mölltal, Rennweg en Kötschach Mauthen. Vanwege de huidige lawinesituatie is het te gevaarlijk om de weg op te gaan. In deze gebieden wordt het mensen aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven. Niet alleen om zichzelf niet in gevaar te brengen, maar ook om sneeuwruimers niet te hinderen tijdens de opruimwerkzaamheden. De wegen moeten zo goed mogelijk begaanbaar blijven.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?