Nieuwsalert per mail ontvangen

Skischoen – Belangrijk deel van de ski-uitrusting

Er zijn heel veel merken die tegenwoordig skischoenen op de markt brengen. Ieder skimerk zegt dat hij de beste is en in zekere zin is dat ook het geval. Elke voet is immers anders en voor ieder persoon is een andere skischoen dus geschikt. Let wel op; Als je een skiwinkel inloopt en er staat 1 skimerk in de winkel, dan is het geen specialist! In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp, wat voor soorten skischoenen zijn er op de markt en waar je op moet letten tijdens de aankoop van nieuwe skischoenen.

Een skischoen is een kunststof schoen en bestaat uit twee onderdelen:
Buitenschoen;     Voor de stijfheid van de schoen
Binnenschoen;    Voor de comfortabelheid

In goedkope skischoenen zijn de binnenschoenen vaak vrij simpel. Ze zijn zacht en op het eerste gezicht comfortabel, maar in praktijk biedt de schoen weinig comfort en heeft het een slechte issolatiewaarde (zorgt voor warme voeten). Daarnaast is een binnenschoen opgebouwd uit verschillende soorten materialen. Des te duurder de schoen, des te meer details, des te beter de pasvorm. Daaraan gekoppeld beter comfort. Veel binnenschoenen zijn tegenwoordig custom fit of heat fit. Het komt erop neer dat de binnenschoen wordt opgewarmd waardoor het materiaal uitzet. Als de mensen in een warme schoen stappen past de binnenschoen zich beter aan, aan de voet (custom fit)
In goedkope schoenen kan dat alleen de lip zijn en in wat betere schoenen is de schoen helemaal custom fit.

Drie soorten schoenen:

  • Beginners Schoen
    Een beginners schoen moet niet te stijf zijn. Deze schoen zit vaak zeer comfortabel en de hoek stand is niet heel groot. Waarom? Omdat de houding van de persoon nog niet optimaal is en door deze schoen wordt kramp en pijntjes tegen gegaan. Prijsklasse: €150-€250
  • Allround Schoen
    9 van de 10 allround schoenen zijn custom fit. De schoenen zijn directer in materiaal omdat mensen van dit niveau meer steun willen. De schachten van de schoenen zijn stijfer en de hoekstand is ook wat meer waardoor de skiër direct contact heeft met de ski.
  • Race Schoen
    Karakteristieke eigenschappen: nauwe pasvorm, vaak wat smaller in de breedte van de schoen, behoorlijk stijf, veel flex en de hoekstand staat meer naar voren.

Elke voet is anders. De ene heeft dikke kuiten, andere hoge wreef, andere heeft een smalle voet en ga zo maar door. Kortom, voor elke voet is een skischoen aanwezig.
Voordat je een skischoen koopt moet de breedte van je voet, lengte van de voet en wreefhoogte gemeten worden. Als dat geconstateerd is kan je gaan kijken welke skischoen je nodig hebt. De meeste skischoenen zijn tussen de 100 en 106 mm breed.
Elk merk heeft in zijn collectie een brede, midden en smal model zitten. Het gaat per type. Race schoenen behoren tot de smalle schoenen, omdat ze directer moeten zijn.

Zooltje:
Wij adviseren bij elke skischoen een zooltje. Er is nooit een schoen die precies goed past bij je voeten. Klachten die kunnen ontstaan zijn zeurderig gevoel in de voeten, brandend gevoel onder de bol van de voeten, kramp onder de hol van de voet en pijn aan de binnenkant enkel.

Snallen:
De prijs van skischoenen loopt ook op door de materialengebruik. Zo moet je denken dat de snallen van plastic of metaal gemaakt kunnen zijn. Metaal is sterker, maar ook duurder. Daarnaast is de bouwwijze van de buitenschaal van de schoen bepalend voor de prijs. Dit heeft te maken met de stijfheid en de flexheid waardoor de schoen beïnvloed wordt. Op de skischoenen kunnen micro verstellingen in de snallen ingebouwd zijn.

Er zijn heel veel tools op de skischoenen die voor specifieke doeleinde gebruikt kunnen worden. Er kan een knop aan de achterkant van de skischoen zitten waardor de schacht naar achteren gaat. Daarnaast kan er een loop of ski stand op zitten en zit er een verkanting knop op. Dit alles om het comfort van de schoen te verbeteren.

Ook hier is het weer heel erg belangrijk om je goed te laten informeren bij de wintersport speciaalzaak. Een skischoen kan bepalend zijn in het plezier van de wintersportvakantie.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in