Nieuwsalert per mail ontvangen

Skiparadijs in voorstad Wenen in aanbouw dankzij crowdfunding

In Nederland hebben we borstelbanen, indoor skihallen en rolbanen, in Oostenrijk hebben ze bergen en sneeuw. Lang niet overal in Oostenrijk is het echter mogelijk om de deur uit te stappen en naar de supermarkt te glijden op de lange latten. Daarom bouwt skileraar en ondernemer Martin Freiberger in Aspern, voorstad van Wenen, een kunstmatig skiparadijs. 

De 43-jarige skiliefhebber leert kinderen al 25 jaar hoe zij op ski’s van een helling suizen, maar hij ziet dat zijn klantenkring aan het verdunnen is: “In de 70-er jaren werden kinderen nog met ski’s aan hun voeten geboren. Daar is nu geen sprake meer van.” Alternatieve dagbestedingen winnen terrein, denk aan gameconsoles en social media. “De aanmeldingen voor skilessen lopen terug”, klaagt de Oostenrijker. Toch begrijpt hij de argumenten van de ouders wel. De bergen zijn niet om de hoek en de kosten voor ski-uitrusting en liftpassen zijn niet mals. Daarom brengt Freiberger de skipiste naar de stad.

Op een heuvel in Aspern worden binnenkort een skipiste, rodelbaan en langlaufloipe gebouwd met behulp van kunststof matten. En die combinatie vind je nergens in de wereld volgens de ondernemer. Nu zie je nog distels en muizen rondlopen, maar nog voor kerst opent het skiparadijs zijn deuren. Op een piste van 80 meter lang en 70 meter breed kunnen skiërs uit de stad hun kunsten oefenen. In principe zou je er het hele jaar door kunnen skiën, maar omdat er in de zomer niemand komt wordt de piste dan omgebouwd tot freestylepark voor skateboarders.

In het voorjaar is er met een testpiste al bekeken of er animo was voor het plan, maar ondanks de goede test springt Freiberger nu wel in het diepe. De gehele investering bedraagt rond de 700.000 euro. Het grootste gedeelte daarvan is door grote investeerders neergelegd, maar dat het volk erachter staat blijkt uit de geslaagde crowdfunding campagne. Bijna 100.000 euro werd er voor het project opgehaald. Naar verwachting zijn alle investeringen na drie jaar terugverdiend.

Mocht je de dure skigebieden willen verruilen voor een ‘goedkoop’ weekje op de piste in Wenen, bedenk je dan wel dat de afdaling in de stad niet te vergelijken is met een echte piste. Het doelpubliek zijn kinderen die voor het eerst op ski’s staan. Toch is het prima mogelijk om je een middag te vermaken met de rodelbaan of op de snowboardschans.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in