Nieuwsalert per mail ontvangen

Skigebieden focussen zich op mono-ski

Bij het uitzoeken van een geschikt skigebied voor de familie wordt door het grootste gedeelte gekeken naar de toegankelijkheid voor kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen die moeilijk te been zijn. Tot onze verbazing wordt er over het algemeen weinig aandacht besteed aan wintersportliefhebbers met een lichamelijke beperking. Om die reden is er een keurmerk in het leven geroepen waarbij skigebieden aan bepaalde criteria moeten voldoen. Mono-ski is een speciale skivorm voor mensen met een handicap. De skigebieden die in het voorjaar 2012 het keurmerk verdiend hebben zijn Mayrhofen (Ahornbahn), Wildschönau (Markbachjoch) en Alpbachtal (Pöglbahn). Kitzbühel staat op de nominatie om als vijfde skigebied aan te sluiten bij het keurmerk. Waar moeten skigebieden aan voldoen willen zij in aanmerking komen voor het keurmerk en welk skigebied staat op de nominatie?

Kitzbühel staat voor komend winterseizoen op de nominatie om het keurmerk te verdienen.

In Nederland pleit de VGW (Vereniging Gehandicapte Wintersporters) al jaren voor een keurmerk. De VGW biedt skilessen aan voor mensen met een lichamelijke beperking. Het onderscheidende vermogen van deze vereniging is dat alle skilessen gegeven worden door mensen die zelf ook een lichamelijke beperking hebben. Jaarlijks biedt de VGW een skireis aan naar Kitzbühel. Hier uit blijkt maar weer dat Kitzbühel het keurmerk snel moet verdienen.

De criteria voor het keurmerk zijn:

  • aanwezigheid parkeerplekken
  • ruime toiletten
  • aanwezigheid gondel liften waar materialen makkelijk naar boven vervoerd kunnen worden
  • sleepliften
  • Stoeltjesliften dienen aangepast kunnen worden
  • Vakkundig lift personeel dat kan omgaan met mensen met een lichamelijke beperking
Verwacht wordt dat er het komende jaar veel aandacht door skigebieden besteed zal worden aan de toegankelijkheid voor mensen met een  lichamelijke beperking.
Zal er een persoon aangesteld worden die net als Rob Geus van de Smaakpolitie keurmerken gaat uitdelen en op onverwachtse momenten langs zal komen?
We gaan het zien…

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in