Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied uitgelicht: wintersport in Nendaz / Veysonnaz in Les 4 Vallées

Freeride afdaling

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het grootste skigebied dat compleet in Zwitserland ligt, is Les 4 Vallées met zo’n 410 km aan pistes. Tijdens onze Ski Safari door Zwitserland bezochten wij twee plaatsen die in dit enorme skigebied liggen: Nendaz en Veysonnaz. De plaatsen verschillen behoorlijk van elkaar, vooral in grootte, maar zijn beide een perfecte uitvalsbasis voor het skigebied van Les 4 Vallées. Bekijk hier de video van onze trip en lees onze 5 tips voor Nendaz en Veysonnaz.

Wintersport in Les 4 Vallées

Les 4 Vallées ligt in het Franstalige gedeelte van Wallis en is een skigebied waar vooral gevorderde wintersporters helemaal aan hun trekken komen. De 410 km aan pistes zijn genoeg om de hele week mooie skitochten te maken en wie van uitdagende en moeilijke afdalingen houdt, zit hier ook goed. Beroemd en berucht, is de afdaling vanaf de Mont Fort, het hoogste punt in het skigebied (3328 meter). Deze zwarte piste is vaak keihard en vol met buckels die zelfs de meest ervaren wintersporter nog wel eens doen slikken. Voor freeriders is Les 4 Vallées ook een absolute ‘place to be’ en dat merk je vooral op dagen met verse sneeuw. Overal verschijnen sporen in de verse poeder. Je kunt logeren in de wintersportdorpen Nendaz, Veysonnaz, Thyon, La Tzoumaz, Bruson of Verbier. Wij probeerden de eerste twee uit: Veysonnaz is klein en gemoedelijk, terwijl Nendaz groots en uitgebreid is.

Tips voor Nendaz en/of Veysonnaz

Ga jij op wintersport naar Les 4 Vallées en logeer je in Nendaz of Veysonnaz, lees dan vooral even verder. Wij hebben de leukste tips hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Ski de Free Tracks in het skigebied

Free Tracks zijn skiroutes naast de geprepareerde pistes. Hier komt dus nooit een pistenbully om de boel ‘glad te strijken’, maar kun je genieten van (als je geluk hebt verse) poedersneeuw. En ondanks dat er wel gecontroleerd wordt op lawines, is het verstandig je lawine 3-eenheid mee te nemen. Wij vonden de Free Track L’Eteygeon erg tof! Je skiet ongeveer een half uur terug naar een dal vanwaar ieder uur een bus je terugbrengt naar het skigebied.

Verse poeder op Free Track L’Eteygeon

2. Overwin de Mont Fort

Wanneer je in Les 4 Vallées bent, ga dan zeker even naar het hoogste punt van het skigebied: de Mont Fort op 3328 meter. Op deze machtige berg heb je een super uitzicht en hier begint tevens een hele pittige zwarte piste. De vraag is dus of jij hier naar beneden durft en komt. Ga je het proberen?

3. Eet op de piste bij La Remointz

Er zijn veel fijne restaurants op de pistes van Les 4 Vallées, maar wij vinden La Remointz wel heel erg leuk. Niet alleen heb je bij dit bergrestaurant boven Veysonnaz een heerlijk terras met mooi uitzicht op onder andere Nendaz aan de overkant, maar je kunt er ook GE-WEL-DIG lekker eten. Aanraders zijn de hertenbiefstuk die geserveerd wordt op een gloeiende steen of de salade met gesmolten geitenkaas, hmmm.

Hoe goed ziet dit eruit?

4. Klim veilig omhoog op toerski’s

Toerskiën is razend populair en dat is niet voor niks. Het is erg gaaf om buiten de gebaande paden van het skigebied en het zicht van de liften omhoog te lopen met toerski’s. Echter is toerskiën natuurlijk nooit zonder gevaar. Daar hebben ze in Les 4 Vallées wat op bedacht. Op diverse plekken zijn speciale toerskiroutes uitgezet, die gecontroleerd zijn op lawinegevaar. Zo kun je veilig omhoog lopen. Afdalen kan altijd via één van de pistes, want elke route leidt terug in het skigebied of off-piste. Doe dit laatste vooral met een gids om zeker te zijn dat het veilig is en dat je de mooiste poeder kunt rijden.

5. Après-ski bij de Cheersbar in Nendaz

Dacht je dat je in Zwitserland niet gezellig kunt après-skiën, dan heb je het mis. In het skigebied van Veysonnaz staat een tipi waar het iedere middag reuze gezellig is. In Nendaz is de Cheersbar bij Hotel Les Etagnes, direct bij het dalstation van de Tracouet gondellift, een absolute hotspot voor skileraren en vakantiegangers. Het is hier iedere middag volle bak.

’s Middags zit de tent hier vol

Meer informatie over het winteraanbod Zwitserland >

Disclaimer: deze video is opgenomen in het skiseizoen 2019/2020 voor de corona-uitbraak. Hierdoor is er geen rekening gehouden met regels die deze winter gelden in de skigebieden.


Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in