Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijkse skigebieden 24 december open: FFP2-masker verplicht, 50% bezetting gondels

FFP2 mondkapje

© Pixabay

Wintersportredacteur

Op 24 december is het zo ver, dan mogen de Oostenrijkse skigebieden eindelijk weer open. Maar of ze dat allemaal gaan redden op die datum is nog maar de vraag. De nieuwe maatregelen die eind vorige week zijn afgekondigd, hebben voor flink wat ophef gezorgd. Gondels en stoeltjesliften mogen maximaal 50% worden bezet en het dragen van een FFP2-masker is verplicht.

Strengere maatregelen

Vorige week vrijdag werd officieel bekendgemaakt dat Oostenrijk na Kerst opnieuw in lockdown gaat. De Kerstdagen zullen plaatsvinden met de huidige maatregelen, maar daarna wordt alles opnieuw aangescherpt. Een harde klap voor iedereen. Horecabedrijven, niet noodzakelijke winkels en diensten zoals kappers blijven tot in ieder geval 18 januari gesloten. Ook komt er weer een avondklok vanaf 20.00 uur. Toch is er een klein lichtpuntje, skigebieden mogen openblijven. Wel gelden er strenge regels.

FFP2-masker verplicht in de skilift

Eén van die regels is dat het dragen van een FFP2-masker verplicht is in alle gondels, stoeltjesliften en wachtruimtes bij de skiliften. Daar waren eerst nog wat discussies over, maar de Federale Raad heeft nu officieel besloten dat FFP2 mondkapjes verplicht zijn. Dit type gezichtsmasker staat voor ‘Filtering Facepiece Particle’ en is er in drie gradaties. FFP1-maskers houden minimaal 80% van de schadelijke virusdeeltjes tegen, FFP2-maskers 94% en FFP3-maskers 99%.

Minder mensen in gondels en stoeltjesliften

Een tweede maatregel is dat de capaciteit van gondels en stoeltjesliften maximaal 50% mag zijn. Oftewel 4 in plaats van 8 personen in een 8-persoons gondel of 3 in plaats van 6 personen in een 6-persoons stoeltjeslift. Deze capaciteitsvermindering geldt ook voor de wachtruimtes bij de skiliften. Ook hier is het dragen van mond- en neusbescherming (FFP2) verplicht.

Veel ophef

Er is veel ophef ontstaan over de nieuwe maatregelen in de skigebieden. Kabelbaanvoorzitter Franz Hörl maakte zijn ongenoegen vorige week al kenbaar. “Voor veel skigebieden is het bijna niet haalbaar om al die nieuwe maatregelen in zo’n korte tijd door te voeren. In samenwerking met experts zijn zij al sinds maart bezig met het ontwikkelen van veiligheidsconcepten.” Diverse liftbedrijven laten weten dat het een enorme uitdaging is. Allereerst is het bijna onmogelijk om van dit type gezichtsmasker voldoende voorraad in korte tijd in te slaan. Daarnaast is het bijna onmogelijk om te controleren of wintersporters wel het juiste masker dragen.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

>>> Lees hier de regels over mondkapjes in Nederland <<<

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in