Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

ONDERZOEK: minder ski-ongelukken en doden dit seizoen

Wintersportredacteur

Het aantal ski-ongelukken en doden is in het wintersportseizoen van 2018/2019 wederom gedaald. Vorig seizoen waren er 102 sterfgevallen, dit seizoen zijn dat er 93. Het aantal doden door lawines is helaas wel gestegen. 

Meer doden door lawines

Hoewel het aantal sterfgevallen dit skiseizoen is gedaald (van 102 naar 93), steeg het aantal sterfgevallen door lawines. Men heeft hierbij de periode van 1 november 2018 tot 24 maart 2019 vergeleken met dezelfde data het jaar daarvoor. Het aantal lawinedoden steeg van 15 naar 19 personen.

 

Sneeuwrijke winters zijn veiliger

Je zou het misschien niet meteen denken, maar over het algemeen zijn winters met veel sneeuw iets veiliger. Aldus Karl Gabl, voorzitter van de Alpine Sicherheit, tijdens een persconferentie in Innsbruck. “Omdat er veel sneeuw ligt, gaat de sneeuw op onstabiele hellingen uit zichzelf schuiven. Eén meter verse sneeuw staat namelijk gelijk aan het gewicht van één skiër. Wel is het belangrijk dat je een paar dagen wacht voordat je deze hellingen betreed. Zo kan de natuur haar ding doen.” Let op: nooit zonder gids en de juiste veiligheidsmaatregelen!

Meeste lawinedoden Vorarlberg

De meeste lawinedoden waren dit jaar niet in Tirol, maar in Vorarlberg. Zes personen stierven in deze deelstaat door lawines, in Tirol waren dat er 5. Opvallend is dat al deze personen uit Duitsland kwamen. Karl Gabl vindt het belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Bijvoorbeeld in de vorm van trainingen. Bekijk een overzicht van alle cijfers in de grafiek van APA hieronder.

Veel minder ongelukken op de pistes

Dit skiseizoen waren er minder ongelukken op de pistes. Het aantal daalde van 4369 ongelukken naar 4021. Ook het aantal dodelijke ongelukken op de piste is gedaald van 25 naar 19. Het aantal ongevallen waarbij de veroorzaker ervan op de vlucht sloeg, is daarentegen slechts heel licht gedaald.

Benieuwd naar het complete onderzoek? Lees het hier!

Nog een onderzoek

Ben je geïnteresseerd in nog een onderzoek? Lees dan het artikel hieronder.

ONDERZOEK: Regelmatig skiën is gezond

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in