Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Olympische Winterspelen 2026 mogelijk deels in Innsbruck

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Olympische Zomerspelen zijn in volle gang en de Winterspelen van 2022 moeten nog komen, maar men is nu al bezig met de organisatie van de editie daarna. In 2026 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Milaan, Cortina d’Ampezzo en Livigno, maar volgens ORF.at komt Innsbruck daar mogelijk als extra locatie bij. Reden hiervoor is dat Cortina een nieuwe baan nodig heeft voor de rodel- en bobsleewedstrijden.

Hoge kosten

Enkele belangrijke redenen waarom de Olympische Winterspelen van 2026 naar Milaan en Cortina d’Ampezzo zijn gegaan, zijn de duurzaamheid van de locaties en het gebruik van de bestaande faciliteiten. Die zijn veelal zo goed als gebruiksklaar. Omdat er geen ruimte is voor alle sporten, vinden er twee disciplines in Livigno plaats. Nou is er mogelijk toch een klein probleem: de huidige bobslee- en rodelbaan voldoet niet aan de eisen. Nieuw bouwen of verbouwen is duur, tussen de 50 en 70 miljoen euro. Nou krijgen de organisatoren hier geld voor van het Olympisch Comité, maar nu is het de vraag of dit wel echt nut heeft. De baan wordt namelijk niet voor andere grote internationale (World Cup) wedstrijden gebruikt. Het zou dus heel veel geld zijn voor een eenmalige kwestie.

Innsbruck als alternatief?

Een ander verhaal is dat voor de baan Innsbruck-Igls. Die wordt wel voor dit soort doeleinden gebruikt. Echter, is deze baan maar tot 2024 goedgekeurd. Ook deze baan is sterk verouderd en het spoor voldoet niet meer aan de internationale richtlijnen. Ook hier is een ingrijpende renovatie van enkele miljoenen euro’s noodzakelijk en daar liggen de plannen al voor klaar. De financiering hiervoor wordt verstrekt door de overheid, tenzij Innbruck de vierde locatie wordt. Dan betaalt het Olympisch Comité mee.

Hoe hoog de kosten precies zijn, is nog niet bekend. Ook niet of de Olympische Winterspelen van 2026 straks ook naar Innsbruck komen. Spannende ontwikkelingen, waarvan we je uiteraard op de hoogte houden. Naar schatting is een eerste kostenplaatje voor de baan Innsbruck-Igls in augustus bekend.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in