Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuw grensoverschrijdend lawinewaarschuwingssysteem gelanceerd

Wintersportredacteur

Na drie jaren van samenwerking was het maandag dan eindelijk zover. Het langverwachte internationale online lawinewaarschuwingssysteem werd gelanceerd. Dat betekent dat je dagelijks het actuele lawinebericht van Tirol, Zuid-Tirol en Trentino op één website kunt vinden. Dat is vanaf de Oostenrijkse grens met Duitsland tot het Gardameer.

Lawinebericht

Voor freeriders en toerskiërs is het lawinebericht een essentieel onderdeel voor het plannen van een off-piste toer. In de Alpen wordt dagelijks een lawinebericht uitgegeven door de lawinediensten, waarop af te lezen is hoe hoog het lawinegevaar is per regio en waar je die dag rekening mee moet houden. Zonder die kennis ga je als freerider of toerskiër (hopelijk) niet op pad. Tot voor de lancering van het internationale systeem had elke provincie een eigen lawinewaarschuwingssysteem, zoals je nu bijvoorbeeld nog hebt in Salzburg. Met de komst van het nieuwe systeem is daar verandering in gekomen.

Een voorbeeld van het grafische deel van het grensoverschrijdende lawinebericht, met nog maar weinig lawinegevaar.

Lawinen.report

Vanaf deze week vind je op de website www.lawinen.report dagelijks een grensoverschrijdend lawinebericht dat je informeert over de lawinesituatie in de deelstaten Tirol, Zuid-Tirol en Trentino. Behalve het grensoverschrijdende aspect is ook de tijd van publicatie nieuw. Al rond 17.00u wordt het bericht voor de dag erop gepubliceerd. In het bericht vind je tekstuele en grafische informatie met relevante informatie over sneeuwhoogte, nieuwe sneeuw, temperatuur, luchtvochtigheid en wind. Daarbij kun je op de website ook achtergrondinformatie over de gevarenschaal en andere zaken vinden. Erg interessant. De informatie is in drie talen beschikbaar: Engels, Duits en Italiaans.

 

Verdere uitbreiding

“Met de bundeling van ervaringen en kennis van experts verkrijgen wij een gezamenlijk overzicht dat voor de veiligheid van wintersporters een duidelijke meerwaarde biedt. De lawines stoppen namelijk niet aan de geografische grens”, vertelt de Tiroler gouverneur Günther Platter. In de projectregio zijn volgens hem 10,5 miljoen skiënde gasten te vinden en zo’n 700.000 toerskiërs. Vooral die laatste groep zal heel veel profiteren van het nieuwe systeem.

De samenwerking tussen de experts in de provincies leidt tot meer inzichten en dus meer veiligheid. Het is een mijlpaal voor de community. Ook vanuit andere deelstaten en landen zou al veel vraag zijn naar het systeem. Wij zijn benieuwd hoe lang het duurt voordat alle bergregio’s in de Alpen samenwerken aan een gezamenlijk lawinebericht.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in