Vliegen wordt steeds goedkoper, ook voor de wintersporter. Naast de vertrouwde vliegmaatschappijen Transavia en KLM vliegt ook Easyjet dit jaar naar de sneeuw. Innsbruck, Salzburg en Grenoble zijn de meest populaire bestemmingen voor de sneeuwliefhebber.
Vliegen naar Oostenrijk
Dit jaar zijn wij voor het eerst met ons gezin met het vliegtuig naar Oostenrijk gegaan. Enerzijds wilden we het een keer uitproberen met het hele gezin, anderzijds hadden we onze baby van 5 maanden mee op reis. Het leek ons wel een keer relaxt om met het vliegtuig te gaan.
Zondagmorgen reden we op ons gemak naar vliegveld Eelde (Groningen). Hier parkeer je de auto naar de terminal, erg handig. Als gezin met een een baby moet je erg veel spullen meenemen. Uiteraard boekten we voor onze skisets een plekje in het ruim van het vliegtuig. De overige spullen probeerden we in onze trolleys mee te nemen als handbagage. Enerzijds heb je dan alles makkelijk bij de hand, anderzijds wil de kosten van de tickets zoveel mogelijk binnen de perken houden. Dat bleek een behoorlijke opgave; 4 trolleys, een kinderwagen, kinderen hadden hun rugzakjes om, een luiertas, een volwassenen rugzak, het hield niet op…..
Ik had wel verwacht dat Transavia e.e.a. door te vingers zou zien als het gaat om handbagage voor kids, maar toch waren ze hier erg streng over. Ik moest een extra koffer bijboeken c.q. inchecken.
Wat een bagage!
Kinderen vinden het vliegtuig fantastisch! In twee uurtjes landen we op het vliegveld van Innsbruck. Een transfer of taxi naar onze locatie in Sölden bleek met 5 personen toch voordeliger dan een auto huren. Een taxichauffeur racete ons letterlijk naar het hotel in Sölden. Einde van de middag zaten we aan een drankje in onze hotelkamer. Enerzijds is vliegen super relax, anderzijds is het een enorm gesleep met al je wintersport spullen. Auto in, auto uit, vliegtuig in, vliegtuig uit, taxi in, taxi uit, hotel in, hotel uit…..
Autoreis naar Oostenrijk
Als je met de auto naar de wintersport rijdt, begint je vakantie eigenlijk al als je weg rijdt. Wij rijden de heenreis altijd in twee keer, dan blijft het ook leuk voor de kids. Natuurlijk maakt de Ipad, de DS en DVD speler overuren achterin, maar na een hele dag autorijden worden de kids echt vervelend.
Meestal vertrekken we op vrijdagochtend omstreeks 6.00 uur en boeken we van te voren rondom Nürnberg in Duitsland een hotel voor een overnachting. Altijd gezellig zo’n overnachting. Lekker eten en drinken en op tijd naar bed met zijn allen. De volgende dag lekker vroeg ontbijten en weer in de auto voor de laatste 200 à 300 km. De tweede reisdag valt bijna altijd tegen. De laatste 200 à 300 km duurt altijd langer dan je van te voren verwacht. Eenmaal aangekomen in de sneeuw ben je de hele heenreis alweer vergeten en kan de leukste vakantie van het jaar beginnen!
Kostenplaatje
Qua kosten is reizen met de auto goedkoper, niet veel goedkoper. Reis je met de auto naar de skigebieden, hou dan rekening met uitgave voor brandstof, eten en drinken onderweg, vignet, overnachting met een maaltijd erbij en een extra vrije dag. Alles bij elkaar opgeteld kom je aardig in de buurt van een vliegreis naar de sneeuw.
Conclusie?
Tja, erg moeilijk. Zowel vliegen als autorijden naar de wintersportgebieden hebben voor- en nadelen. Vliegen lijkt op het eerste gezicht relaxter, maar onderweg zijn met de auto kan ook erg gezellig zijn met het gezin. Als je de heenreis in twee etappes doet heb je ook een dagje extra vakantie. Bovendien kan je in de auto veel makkelijker spullen meenemen dan in het vliegtuig.
Ik twijfel nog steeds. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen….. Laat het me weten!