Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Meerdere ski-ongelukken door verse sneeuw dit weekend

Wintersportredacteur

Hoewel de meeste skigebieden pas eind november/begin december openen, kun je op de meeste gletsjers nu al skiën. De verse sneeuw van vorige week trok dan ook veel wintersporters dit weekend. Meerdere personen begaven zich buiten de pistes en dat liep niet voor iedereen goed af. Op een aantal gletsjers moest de bergreddingsdienst uitrukken voor ski-ongelukken.

Freerider valt in ruim 40 meter diepe gletsjerspleet

Op zondagmiddag viel een freerider in een meer dan 40 meter diepe gletsjerspleet op de Kitzsteinhorn bij Kaprun. Net na 13.00 uur werd de bergreddingsdienst gealarmeerd. Het ongeluk gebeurde op 2700 meter hoogte, niet ver van de Kitzsteinhorn-Gipfelbahn. De grote sneeuwhoeveelheden bemoeilijkten de reddingsoperatie. Telkens als een reddingswerker afdaalde in de diepe spleet, viel er veel sneeuw naar beneden. De reddingsdiensten wisten zich uiteindelijk naar een diepte van 40 meter te graven, maar nog altijd is de freerider niet gevonden. Zondagavond moest de missie vanwege de duisternis en gevaarlijke omstandigheden worden afgebroken. Deze is vanochtend weer hervat, maar het is niet bekend of de freerider nog leeft en of de bergreddingsdienst hem inmiddels al heeft weten te bereiken.

Update: de freerider is gevonden, maar heeft het ongeluk helaas niet overleefd.

Snowboarder in gletsjerspleet

Zondagochtend, rond 09.55 uur, was een Nederlandse snowboarder samen met vier vrienden aan het boarden op de Pitztaler Gletscher. Hij daalde vanaf het bergstation van de Wildspitzbahn af over rode piste nummer 26. Ondanks meerdere waarschuwingsborden en een afzetting, besloot hij toch even van de piste af te gaan. Al snel kwam de man ten val in een gletsjerspleet. Hij stortte 5 meter naar beneden en kwam uiteindelijk stil te liggen op een sneeuwbrug. De Nederlander werd snel gered door de bergreddingsdienst en kwam er ongedeerd vanaf.

Lawine in het Stubaital liep goed af

De verse sneeuw van vorige week trok veel toerskiërs in het Stubaital. Meerdere van hen kwamen op zondag bijna om het leven door een lawine. Een groepje Duitse studenten uit Innsbruck stond net op het punt om vanaf de noordkant van de Zuckerhütl naar beneden te skiën, toen de voorlaatste van de groep op ongeveer 3400 meter hoogte een lawine triggerde. De sneeuwplaat die loskwam, was volgens de dienstdoende alpine politieagent zo’n 200 bij 300 meter groot. De student raakte gelukkig niet compleet bedolven en kon zelf de sneeuw van zich afschudden.

Twee klimmers die in de buurt waren, hadden veel geluk. Zij wisten de lawine maar net te ontwijken. Hetzelfde gold voor een groep van zo’n 20 wintersporters in de nabije omgeving. Voor de zekerheid werd er wel een grootschalige zoektocht opgezet. Gelukkig kwamen er geen signalen van vermissingen en vingen ook de lawinepiepers niks op. Rond 16.30 uur werd de reddingsoperatie beëindigt. Tien bergredders uit Neustift, drie lawinehondengeleiders, een alpenpolitieagent, twee noodhelikopters en de “Libelle” van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren bij de reddingsactie betrokken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in