Nieuwsalert per mail ontvangen

Krampus: de Zwarte Piet van Oostenrijk

krampus

Ieder land heeft zo zijn tradities. In Nederland hebben we Sinterklaas met Zwarte Piet en in de Alpenregio hebben we Heilige Nicolaas met Krampus. Het klinkt heel vergelijkbaar, maar toch is er een heel groot verschil tussen de knechten. Waar Zwarte Piet vriendelijk is, jaagt Krampus je de stuipen op het lijf om angst in te boezemen en dat gebeurt hardhandig. 

Krampus

De eerste 2 weken van december is het oppassen geblazen in Oostenrijk. Althans, dan is Krampus in Oostenrijk te vinden. Verklede jongemannen met schapenvachten, horens en maskers. Ze zien eruit als echte horror figuren. Vooral op 5 december gaan zij op jacht. Naast de soort Sinterklaasoptocht doen zij onder andere huisbezoeken en hierbij straffen ze stoute kinderen en ‘ontuchtige’ meisjes. Deze worden dan traditiegetrouw gestraft met de roe.

Heilige Nicolaas met op de achtergrond de Krampussen

Je kunt je voorstellen dat kinderen niet gaan lachen bij het zien van de Krampussen

Niet ongevaarlijk

Ieder jaar vinden begin december in vele dorpen Krampuslopen plaats. De Krampussen, over het algemeen jongemannen, gaan de straat op met hun bellen en roedes en zaaien dan angst. En dat doen ze niet alleen met hun uiterlijk, dat gebeurt ook door hun roedes te gebruiken. Elk jaar weer vallen er gewonden, wat het gaat het lang niet altijd zacht aan toe. Kleine kinderen worden uiteraard met rust gelaten en alleen maar bang gemaakt, maar tieners en volwassenen moeten het nog wel eens ontgelden.

 

Op 5 december is het Krampusdag, de dag voor het feest van de Heilige Nikolaas. Op 5 december ’s avonds verschijnen beide echter vaak samen op het podium. Wil je er zeker van zijn dat je geen blauwe plekken oploopt, mijd dan de Krampussen, want ze mijden jou niet. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe het ‘feest’ in Gerlos gevierd wordt. Kinderen krijgen lekkers van Nicolaas en worden tegelijkertijd aangespoord om braaf te blijven door de Krampussen. Huilende kinderen zijn eerder regel dan uitzondering.

Krampus in Nederland

Ondanks dat veel Nederlanders Krampus niet zullen kennen heeft er in 2015 zelfs een horrorfilm van Krampus in de Nederlandse bioscopen gedraaid. Dit kwam doordat Krampus over was overgewaaid naar Hollywood. Zij maakten hier vervolgens een hele enge horrorfilm van. Je vindt de trailer van deze film hieronder.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in