Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Kinderen die skiën presteren beter op school

Kind skiën in Gerlos

Gerlos

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Je leest de titel goed. Onderzoek wijst uit dat kinderen die skiën betere cijfers halen op school dan kinderen die dat niet doen. Als je de leerplichtambtenaar moet vertellen waarom je de kids een dagje eerder van school haalt heb je nu dus een prima argument. Mits het waar is wat sportwetenschapper Frieder Beck zegt dan.

Sportwetenschapper en hersenonderzoeker Frieder Beck is de man die deze prachtige titel kracht bij zet door een heldere uitleg. Zijn lijfspreuk: “Bewegen maakt ons slim.” Maar hoe zit dit dan precies en waarom is skiën specifiek zo goed voor goede cijfers op school? We proberen het kort samen te vatten, maar het is een redelijk ingewikkeld verhaal.

Slim van sporten

Daarom skippen we het stuk dat met allemaal onderzoeken wordt onderbouwd, dat kun je namelijk hier nalezen. We gaan er dus vanuit dat sport slim maakt. De vraag is dan nog: van welke sporten worden kinderen vooral slim? Om slim te worden van een sport zijn aspecten als coördinatietraining, aerobe training en regelmatigheid belangrijk, maar die vind je in vele sporten. Echter zijn er ook enkele aspecten belangrijk die je niet overal terugvindt en dat zijn volgens Beck ‘vrijwilligheid’ en ‘stimulerende omgeving’. En zo komen we bij skiën uit.

IMG_6813

Gemakkelijk te leren

Skiën is namelijk vrij gemakkelijk om te leren. Binnen enkele dagen kan een kind helemaal zelf de piste af en dat levert een goed gevoel op. Het kind zal dus snel zeggen: “Mama, ik wil nog een keer.” Oftewel, het kind doet de sport vrijwillig. Het aspect ‘stimulerende omgeving’ heeft voor iedereen die wel eens op wintersport is geweest eigenlijk geen verdere uitleg nodig. Want wat is er stimulerender dan die prachtig besneeuwde bergtoppen?

 

Meer weten

Lees het artikel van Merkur als je meer achtergrondinformatie wil hebben of lees het boek van de onderzoeker, dat luistert naar de naam “Sport macht schlau”. Onthoud voor nu vooral: van skiën worden kinderen slim. En of deze stelling compleet waar is of niet, het geeft je in ieder geval een goed gevoel om de kids mee te nemen op wintersport.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in