Gletsjers in de Alpen hebben flink te lijden onder klimaatverandering. Dat is niks nieuws. Ze blijven krimpen en de eerste gletsjer is zelfs officieel ‘dood’ verklaard. Men doet er alles aan om de gletsjers te beschermen. Onder andere door de sneeuw te bedekken met speciaal beschermend materiaal. Dit is ook het geval bij de Presena gletsjer in Italië.
Klimaatverandering
Klimaatverandering houdt de hele wereld in haar greep. Overal zijn de gevolgen merkbaar. Ook in onze geliefde Alpen. Het eeuwige ijs trekt zich steeds verder terug en er blijft niet veel meer over. Uit een recent onderzoek van de Erlangen-Nürnberg Universiteit is gebleken dat de situatie behoorlijk ernstig is. Met nieuwe meetmethodes zijn zij erachter gekomen dat het totale ijsverlies van de ruim 4000 gletsjers in de Alpen neerkomt op 1,3 gigaton per jaar.
Bescherming
Gelukkig zijn er tegenwoordig wel een aantal methodes om de sneeuw in de zomermaanden te beschermen en het vele smelten tegen te gaan. Bij de Italiaanse Presena gletsjer (Pontedilegno-Tonale) doen ze dit met speciale doeken. Die reflecteren het zonlicht, waardoor er minder warmte bij het ijs terechtkomt. Hierdoor smelt er veel minder ijs en wordt de sneeuw geconserveerd voor de volgende winter. Zo blijft er tot wel 70 à 80% van het huidige sneeuwdek over.
Zodra het weer koud genoeg is en het skiseizoen bijna van start gaat, worden de doeken verwijderd. Benieuwd hoe de gletsjer er nu uitziet? Dat zie je in de video op NU.nl.
Niet de enige gletsjer
De Presena gletsjer is overigens niet de enige gletsjer die wordt bedekt met beschermend materiaal. Bij steeds meer gletsjers blijkt dit een goede oplossing te zijn. Zo ook voor de Stubaier Gletscher in Tirol. Dit jaar werd de gletsjer zelfs eerder bedekt dan normaal. Meer daarover lees je hier.