Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Houten ski’s zijn hot!

Wintersportredacteur

Vroeger, écht vroeger, werden ski’s uit één stuk geschikt hout gesneden. In de jaren ’40 van de vorige eeuw veranderde dit. Het vervaardigen van ski’s door verschillende lagen hout op elkaar te plakken was een nieuwe ontwikkeling. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat de flex en stijfheid van de ski beter gecontroleerd kon worden. Later kwamen er stalen kanten op de ski’s en werden andere materialen gebruikt voor het produceren van een ski. Houten ski’s zie je tegenwoordig alleen nog maar in actie tijdens skishows. De gebruikers van die ski’s zijn dan te zware Oostenrijkse mannen die de houdbaarheidsdatum van een skiër al lang zijn gepasseerd. Althans, dat is wat ik tot vandaag dacht. Per heden staan houten ski’s op mijn verlanglijstje, ze zijn hot!

En hoe! Cross country ski’s, freeride ski’s, tourski’s, langlaufski’s, kinderski’s, het is allemaal te koop. Van hout! Wat even googlen je wel niet op kan leveren aan kennis. Over heel Europa verspreid zijn er maar een aantal producenten die zich hebben toegelegd op het vervaardigen van gelamineerde (uit lagen opgebouwde) houten ski’s en de één maakt nog mooiere producten dan de ander. De ski’s worden onder andere geprezen om hun ‘speciale’ gevoel tijdens het skiën en het lage gewicht. Als ik de fabrikanten mag geloven, doen de ski’s niet onder voor hun collega’s met modernere materialen. En ik geloof de fabrikanten graag, want de ski’s zijn hot! Vergroot de afbeeldingen en oordeel zelf. Ik ben verliefd.

De prijs van een paar nieuwe houten ski’s ligt even hoger dan die van de gemiddelde ski in de winkel. Niet verrassend, aangezien de productie van de houten ski’s handwerk is en er maar weinig ski’s worden geproduceerd. Maar voor die prijs heb je wel een unieke ski! Letterlijk uniek, want omdat hout natuurlijk materiaal is verschilt zelfs het gewicht twee dezelfde paar ski’s. Een prijsindicatie: een houten freeride ski met binding kost ongeveer €1000,-.

Mocht je ook geïnteresseerd zijn geraakt in de houten ski, kijk dan even op de onderstaande twee websites. De websites van de producenten die naar mijn mening de mooiste modellen maken.
Freeline-ski – Duitse producent gericht op houten freeride ski’s
Rønning Treski – Noorse producent met verschillende lijnen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in