Elk jaar worden er in de Alpen rond de 250 skiliften gebouwd. Waar je vroeger nog de traditionele tweezitter had, worden er tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar gondelbanen en koppelbare stoeltjesliften gebouwd. Wintersporters zijn door de jaren heen verwend geraakt en alle oude skiliften worden nu vervangen voor luxe kindvriendelijke liften met verwarming en automatische beugels. In vergelijking met vroeger is de techniek van een skilift erg verbeterd. De liften zijn tegenwoordig sneller, veiliger en er zijn minder technische storingen. Het personeel dat bij de stoeltjesliften staat hoeft alleen nog maar in hun hok te zitten en op knoppen te drukken. Maar wat zijn de kosten van een gemiddelde skilift?
Elke kabelbaan vereist maatwerk. Er zijn geen standaard maten die geleverd kunnen worden, dus er komt een hoop specialistische kennis bij kijken. Ligging, lengte en soort lift zijn belangrijke factoren voor de bouwers. De kosten van een skilift geven skigebieden niet graag prijs. De gemiddelde stoeltjeslift kost tussen de 1 en 4 miljoen euro. Hierbij zijn alle functionaliteiten bij in gegrepen. Hierbij denkende aan verwarmde zitten en automatische beugels.
Kabineliften kosten voor een skigebied al snel rond de 14.000.000 euro. Dat zijn niet de allerminste investeringen voor een skigebied en vergt daarom ook veel tijd om uit te zoeken binnen hoeveel jaar dat is terugverdient.
De periode dat de meeste skiliften gebouwd worden zijn de maanden september, oktober en november. De reden dat dit zo laat kan is het klimaat. Zelfs in de maand juni kan er nog sneeuw vallen en ernstig weer heersen. Deze omstandigheden bevorderen niet de snelheid van bouwen en vermijden dit om die reden liever.
Voor het ophangen van de kabels worden helicopters ingezet.
Als de skilift af is moet het getest worden en certificaten krijgen.
En dan kan het wintersportseizoen beginnen…….
Bron: Skiliften.nl