Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het belang van goed passende skischoenen

Wintersportredacteur

Het belang van goed passende skischoenen wordt nogal eens onderschat. ‘Voor dat ene weekje wintersport vind ik het wel best.’, hoor je vaak. Maar ook voor die ene week is het beter om goed passende skischoenen te hebben. Het zit niet alleen lekkerder, de kans op vervelende blessures is ook kleiner. Maar hoe weet je nou wat voor jou een passende skischoen is?

Skischoenen

Skischoenen zijn er in allerlei maten, merken en modellen. De breedte van de leest, oftewel de breedte van je voet, het volume van de schoen, de flex en het type skiër. Het zijn allemaal termen die je tegenkomt als je op zoek gaat naar nieuwe skischoenen. Juist omdat er zoveel verschillende modellen zijn, is het belangrijk dat je een model kiest dat bij jouw voet past. Een goed passende skischoen zit strak om je voeten, is niet te groot en houdt je voet op z’n plek in de schoen. Hiermee voorkom je kramp in je voeten, vervelende drukpunten en blaren.

rek skischoenen bij DAKA
De keuze is reuze bij veel wintersportwinkels! (Foto: © DAKA)

De ideale pasvorm

Laten we eerlijk zijn, skischoenen zitten nooit echt heel lekker. Het zijn nou eenmaal geen sneakers… Maar toch hebben ook skischoenen een ideale pasvorm. Je schoen heeft de goede maat als je tenen de voorkant van de schoen raken als je rechtop staat. Dit staat natuurlijk helemaal niet lekker, maar zo kun je het wel controleren. Als je dan vervolgens je knie naar voren duwt en in de skihouding gaat staan, schuift je voet naar achter in de schoen en komen je tenen los van de voorkant. Met dit trucje kun je controleren of je skischoenen de juiste maat hebben.

Bootfitten

Iedereen heeft andere voeten, dus iedereen heeft ook andere eisen aan een skischoen. Gelukkig kunnen ze tegenwoordig 90% van de skischoenen bootfitten, oftewel aanpassen op jouw voeten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de drukpunten weghalen en de schoen breden maken als dat nodig is. Om je schoenen te laten bootfitten, ga je naar een gespecialiseerde wintersportwinkel. Dit kan bijvoorbeeld bij DAKA, in verschillende winkels.

Tips bij het kopen van nieuwe skischoenen

Nieuwe skischoenen kopen doe je niet even 1-2-3. Daar moet je de tijd voor nemen. De verkoper pakt nou eenmaal niet meteen de perfecte schoen voor je uit het rek. Je moet verschillende modellen passen en uiteindelijk weet je welke het best zit. Lees onderstaande tips nog even voor je je zoektocht begint! Dat maakt het allemaal net even makkelijker.

passende skischoenen
Goed passende skischoenen zijn je beste vrienden tijdens je wintersport

Tip 1: Ga naar een gespecialiseerde wintersportwinkel

Het klinkt logisch, maar toch gebeurt het niet altijd. Er zijn nog steeds mensen die zich laten verleiden door online aanbiedingen of tweedehands skischoenen. Maar juist het aanmeten van skischoenen is belangrijk bij de aanschaf van skischoenen. Dat gaat niet als je ze online bestelt of tweedehands ergens koopt. In een goede wintersportwinkel werken gespecialiseerde verkopers en bootfitters die jou het best kunnen adviseren over welke schoen wel en niet bij je past. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van je antwoorden pakken ze er een selectie schoenen bij. Vervolgens is het aan jou om te passen en feedback te geven. Zo vinden jullie samen een goed passende skischoen.

Tip 2: Neem de tijd!

Zoals ik hierboven al schreef, skischoenen kopen kost tijd. Je voeten worden opgemeten, je moet verschillende schoenen passen, de beste moet je minimaal 10 minuten aanhouden en eventueel moet je schoen nog worden aangepast. Zorg er daarom voor dat je ook echt de tijd hebt en dat je niet al na 15 minuten weer buiten moet staan. In het weekend en tijdens koopavonden is het vaak drukker, dan kan het zijn dat je op je beurt moet wachten. Probeer daarom op een rustiger moment doordeweeks te gaan!

Tip 3: Draag comfortabele kleding

Kleed je niet te warm aan, van elke keer die skischoenen aan en uit doen kun je het best warm krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je een broek aandoet die je tot net onder je knie kunt oprollen. Zo heb je geen last van je broek tijdens het passen. Oh en nog een tip: neem je eigen skisokken mee tijdens het passen. Dan weet je zeker dat je de juiste maat sok aanhebt in je schoenen. Er liggen ook sokken in de winkel, maar tijdens drukke dagen kan jouw maat net al in gebruik zijn.

Tip 4: Laat een goede meting van je voeten maken

Het is misschien wel het belangrijkst in je zoektocht naar goed passende skischoenen: een goede meting van je voeten. Laat een specialist de lengte en breedte van je voet opmeten en kijken naar de vorm van je voet. Sommige mensen hebben een hoge wreef, andere juist helemaal niet. Dat heeft allemaal invloed op het model van je skischoen. Sommige winkels werken met een speciale voetscanner, anderen doen het nog op de ‘ouderwetse’ manier. Allebei de manieren zijn prima, want er komt een duidelijke meting van je voet uit.

Tip 5: Overschat of onderschat je skiniveau niet

Wees eerlijk over je skiniveau. De praktijk leert dat (de meeste) vrouwen zichzelf onderschatten terwijl mannen zichzelf juist overschatten. Een verkoper zal altijd vragen naar je skiniveau. Hoe lang ga je al op wintersport? Hoe vaak per jaar ga je op wintersport? Wat is je stijl, ben je een sportieve skiër of ski je gewoon op je gemak naar beneden? Heb je skiles gehad, en zo ja, hoe lang? Blijf je altijd op de pistes of ga je ook wel eens off-piste? Het zijn allemaal vragen waarmee de verkoper de juiste skischoen voor jou kan vinden. Mits je ze natuurlijk eerlijk beantwoordt ;-).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in