Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Handige wintersportregels en wetgevingen

Gastblogger

Je wilt er liever niet over nadenken, maar ook tijdens je wintersportvakantie zijn er dingen die fout kunnen lopen. Hierbij kun je denken aan te weinig sneeuwval, lawinegevaar of een ongeluk op de piste. In praktijk blijkt dat niet iedereen op de hoogte is van de wintersportregels en wetgeving. Toch is het handig om hier van op de hoogte te zijn, zodat je niet voor onverwachtse omstandigheden en kosten komt te staan. Om duidelijkheid te scheppen informeren wij in dit artikel over een aantal belangrijke wintersportregels en wetgevingen.

Geld terug bij gebrek aan sneeuw?
Zelfs wanneer er onvoldoende sneeuw is om te kunnen skiën en de pistes gedeeltelijk groen zijn, heb je geen recht om het geld van je skipas terug te vragen. De weersomstandigheden behoren tot de risico’s waar een wintersporter rekening mee moet houden. De skigebieden kunnen hier dan ook weinig aan doen en hoeven het geld van de skipas niet terug te geven aan de wintersporters in het skigebied. Er geldt wel een uitzondering, want als een reisorganisatie of hotelier reclame maakt waarin sneeuwzekerheid of sneeuwgarantie gegarandeerd wordt kun je het geld van de vakantie wel terugvragen.

Geblesseerd raken voor dat de vakantie heeft plaatsgevonden
Wie al voor dat de wintersportvakantie heeft plaatsgevonden geblesseerd raakt of ziek wordt, heeft geen recht op een kostenvrije annulering. Word je ziek voordat je op wintersportvakantie gaat of mag je van de arts niet gaan skiën, dan zijn de kosten voor eigen rekening. Wanneer de vakantie om die reden wordt geannuleerd dan mogen reisorganisaties, hotels en appartementen annuleringskosten vragen. Voor zulke situaties kun je gebruik maken van een annuleringsverzekering.

Geld terug bij lawines?
Stel, je kunt niet bij je hotel of appartement komen door een lawine die de weg heeft geblokkeerd. Moet je dan ook de annulering kosten betalen? Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. De annuleringskosten komen in deze situatie voor rekening van de hotel of appartement eigenaar. Door externe omstandigheden, in dit geval het weer, kun je niet op de bestemming aankomen.

Te veel sneeuw
Wanneer het ononderbroken sneeuwt hoeven zowel hotel als reisorganisatie geen geld terug te geven. Hier geldt ook de regel dat het weer een normaal risico is voor de wintersporter. Kun je de gekochte skipas helemaal niet gebruiken omdat alle pistes door de hoeveelheid sneeuw of het lawinegevaar gesloten zijn kun je wel de prijs van de skipas terug vragen.

Aansprakelijkheid van de skischool
Zowel de skischool als de skileraar zijn niet verantwoordelijk wanneer de leerlingen zich tijdens de skiles blesseren. Wettelijk gezien horen zulke sportblessures bij het algemene levensrisico. Anders is het, wanneer de skileraar tijdens de skiles een gevaarlijke piste of onveilige helling kiest met zijn groep. In het geval van een ongeluk kan in dat geval de skischool aansprakelijk worden gesteld.

Skiën en alcohol
Een vastgesteld promilage voor op de piste bestaat niet. Skiërs en snowboarders moeten in staat zijn de situatie op de piste te kunnen overzien en inschatten. Wie ongecontroleerd skiet, ongeacht met of zonder alcohol of drugs in het bloed, en andere daarbij blesseert, is schuldig. Liftorganisatie mogen wintersporters met te veel alcohol in het bloed weigeren

Verkeersregels op de piste
Net zoals in het verkeer gelden er ook op de piste regels waar wintersporters zich aan moeten houden. De internationale skivereniging (FIS) heeft de zogenaamde FIS-regels voor pistegebruikers ontwikkeld die wereldwijd van toepassing zijn. Deze pisteregels zijn bij de meeste liftstations na te lezen. Wie de regels op de piste niet naleeft en een ongeval veroorzaakt is schuldig.

Kan een wintersporter zich op de piste strafbaar maken? Ja. Wie een ander persoon op de piste verwond kan worden opgeroepen om voor de rechter te verschijnen. Ook wanneer een verwonde wintersporter niet geholpen wordt kunnen de voorbijgangers strafrechtelijk worden vervolgd.

Helmplicht
Een algehele helmplicht voor skiërs en snowboarders bestaat nog niet. Er zijn skigebieden in Italië en Oostenrijk waar kinderen een helm moeten dragen.

Verkeerd ingestelde bindingen
Wanneer de skiër aan de hand van het ongeluk kan bewijzen dat de binding verkeerd is ingesteld, dan kan de sportwinkel die de binding heeft ingesteld aansprakelijk worden gesteld.

Aansprakelijkheid bij ijsplaten
Wintersporters moeten tijdens het skiën en snowboarden rekening houden met ijsplaten op de piste. Bij een val veroorzaakt door een ijsplaat geldt het algemene levensrisico. Het skigebied kan tenslotte niet op alle plaatsen zorgen voor zachte sneeuw en ideale pistes. Hetzelfde geldt voor sneeuwarme pistes waar gras of stenen zichtbaar zijn. In het geval van bijzonder gevaarlijke situaties moet de liftorganisatie deze stukken afzetten of afsluiten.

Een ongeluk naast de piste
Hoe zit het eigenlijk wanneer je tijdens het middageten op het terras van het restaurant valt, omdat er te veel sneeuw ligt of het bijzonder glad is? Is het overal op het terras spiegelglad en wordt je door het restaurant hier niet op gewezen dan kun je het restaurant in het geval van een ongeluk hier voor aansprakelijk stellen. Uiteraard moet je altijd rekening houden met gladde terrassen bij restaurants.

De juiste verzekering
Zorg er voor dat je altijd de juiste verzekering hebt afgesloten voordat je richting de wintersportbestemming vertrekt. Word je na een ongeluk naar het ziekenhuis vervoerd dan kun je aanspraak maken op je basis-zorgverzekering. Deze verzekering vergoedt alleen de (noodzakelijke) ziektekosten tegen het tarief wat in Nederland geldt. Overige kosten, in het geval van bijvoorbeeld een privékliniek, komen voor eigen rekening. Dit kun je voorkomen door een passende wintersportverzekering af te sluiten die volledig dekkend is tijdens de wintersportvakantie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in