Er ligt een dik pak sneeuw op de Oostenrijkse gletsjers en dat is lang geleden. Natuurlijk moet het nog zomer worden en kan daarna pas worden gezegd of er minder gesmolten is dan voorgaande jaren, maar de vooruitzichten zijn positief.
Dat hebben Andrea Fischer (gletsjeronderzoekster) en Hans Wiesenegger (hoofd Hydrografische dienst) gepresenteerd in een onderzoek op ORF.
Flinke sneeuwhoeveelheden
Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Zo kunnen we de winter, maar ook de lente, van 2018/2019 beschrijven in Oostenrijk. Bijna wekelijks werden de skigebieden getrakteerd op een dik pak sneeuw. Drie skigebieden besloten zelfs nog een paar dagen extra open te gaan en dat was een groot succes. Het ziet er naar uit dat al die sneeuw een positief effect heeft op de gletsjers van Oostenrijk. Ook nu, op 17 juni, ligt er nog ontzettend veel sneeuw bovenop de berg. Het skiseizoen van de Stubaier Gletscher is vorige week beëindigd, maar de sneeuwhoogte ligt nog steeds rond de 5 meter. Bizar gewoon!
Ook interessant: indrukwekkende beelden sneeuwvrij maken weg naar berghut.
Buitengewone situatie
Het is jaren geleden dat er rond deze tijd van het jaar zo veel sneeuw lag op de gletsjers. Natuurlijk kan de ‘smelt-ballans’ pas aan het eind van de zomer worden opgemaakt, maar Andrea en Hans zijn tot nu toe erg positief. De maximale sneeuwhoogte werd dit jaar op 22 mei bereikt. Nu is het afwachten of koufronten deze zomer zorgen voor verse sneeuw en dat er zo min mogelijk smelt. Bekijk hier de bijbehorende beelden van het onderzoek.
Niet iedereen even blij
Hoewel de gletsjers deze sneeuwhoeveelheden hard konden gebruiken, is niet iedereen even blij. Boeren missen veel graasgebied, omdat dit nog bedolven ligt onder een dik pak sneeuw. In Tirol is de waterstand zo hoog door het smeltwater, dat er best wel wat overstromingen zijn.
Lees ook: overgebleven sneeuw zorgt voor gevaren in de bergen.
Zwitserland en Italië ook positief
De meeste sneeuw viel het afgelopen skiseizoen in Oostenrijk. Toch zijn er ook positieve berichten voor de gletsjers van Zwitserland en Italië. In Zwitserland ligt het sneeuwdek zo’n 20 à 30 procent boven het langjarig gemiddelde. Zuid-Tirol sloeg de boot vaak mis als het ging om verse sneeuw. Gelukkig viel er regelmatig sneeuw op de gletsjers, waardoor het huidige sneeuwdek zo’n 20 procent boven het gemiddelde ligt.