Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Gardenissima: langste reuzenslalom ter wereld voor iedereen

© Dolomites Val Gardena

Met een afstand van 6 kilometer en een hoogteverschil van meer dan 1000 meter is de Südtirol Gardenissima de langste reuzenslalom ter wereld. Ieder jaar aan het einde van het winterseizoen vindt de race plaats in Val Gardena, gelegen in het Italiaanse Zuid-Tirol. Vandaag is de grote dag. Dit jaar doen er in totaal 712 fanatieke skiërs mee aan de wedstrijd, waaronder een aantal VIP’s.

Echter zijn er niet alleen professionals die je tegenkomt op het evenement, zowel bekende professionals van de FIS Ski World Cup als amateurs kunnen meedoen, en dat ook nog eens vanaf alle leeftijden. Gardenissima heeft namelijk ook een kinderklasse met bijna 300 deelnemers. Wil je meer over dit evenement weten, lees dan verder!

Racen op de Südtirol Gardenissima, de langste reuzenslalom ter wereld

De Südtirol Gardenissima wordt jaarlijks aan het einde van het winterseizoen gehouden. De start van de Zuid-Tiroler Gardenissima is op de Seceda berg, op 2518 meter hoogte in Val Gardena. De route van 6 kilometer naar de finish eindigt bij het dalstation van de lift Col Raiser op 1485 meter hoogte. De atleten overwinnen tijdens hun race een hoogteverschil van in totaal 1033 meter. Tijdens deze daling komen de skiërs langs 115 slalom poortjes. De race vindt plaats in tweetallen, onderverdeeld in categorieën. De route loopt de eerste paar kilometers parallel, maar voegt zich later samen tot een enkele route. Je moet dus niet alleen in het algemeen de snelste zijn, je moet ook sneller zijn dan je directe competitie.

Alle leeftijden zijn welkom

Na twee decennia lang Gardenissima alleen voor volwassenen georganiseerd te hebben, werd er besloten ook een kindereditie te houden. Dit wordt nu georganiseerd sinds 2016, en is sindsdien een groot succes. Terwijl de afstand voor kinderen minder lang is, de route is circa 1,9 kilometer, is de rest hetzelfde. Ook de kinderroute loopt de eerste paar kilometers parallel en voegt zich later samen tot een enkele route. De finishlijn wordt getrokken bij het dalstation van de Fermeda-stoeltjeslift. Fun fact: de Gardenissima heeft ook een family ranking, waarbij de tijden van ouders en kinderen die beide deelnemen bij elkaar opgeteld worden en de snelste een leuke prijs wint.

Racedag verplaatst wegens weersomstandigheden

Ook dit jaar komen skiliefhebbers van over de hele wereld naar Val Gardena om de spectaculaire reuzenslalom te bekijken. Eigenlijk stond de Südtirol Gardenissima op de planning op zaterdag 2 april 2022. De race zou het hele weekend duren, volwassenen zouden op zaterdag racen en op zondag was het de beurt aan de kinderen. De planning is echter wegens weersomstandigheden gewijzigd. Zowel volwassenen als kinderen racen nu op dezelfde dag. Namelijk vandaag: zondag 3 april!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in