Nieuwsalert per mail ontvangen

Futurelight: de nieuwe toekomst van waterdichte kleding?

Wintersportredacteur

Komend herfstseizoen introduceert The North Face een nieuw, ademend en waterdicht materiaal: Futurelight. Dit materiaal is ontwikkeld met innovatieve nanospinning-technologie en duurzame toepassingen. Volgens The North Face is Futurelight de toekomst van waterdichte en ademende materialen.

Alles waterdicht en ademend

The North Face gebruikte jarenlang Gore-Tex om alle kleding waterdicht en ademend te maken. Bij Gore-Tex bestaat echter het beeld dat het krakend en benauwd materiaal is. Dit moet met Futurelight opgelost zijn. Hiermee kun je namelijk alles ademend, waterdicht en comfortabel maken. The North Face gebruikt het materiaal eerst alleen in jassen, tenten en handschoenen.

Duurzaam

De nieuwe stof is op een duurzame manier gecreëerd. Ze maken gebruik van gerecyclede stoffen en een productieproces waarvoor minder chemicaliën nodig zijn. Bovendien draait de fabriek op zonne-energie. Daarnaast is de waterdichte afwerking van het materiaal volledig PFC-vrij.

Aanpasbaar aan wensen

Door de speciale techniek om het materiaal te creëren waren de ontwerpers in staat om luchtdoorlatendheid toe te voegen aan het membraan van een stof. Er worden op nanoniveau gaatjes in het materiaal gemaakt, hierdoor ontstaat een uitzonderlijke poreusheid. Het materiaal blijft tegelijkertijd volledig waterdicht. Er kan luchtcirculatie plaats vinden en heeft een betere ventilatie dan ooit. De stof is af te stemmen op specifiek gebruik, zo is de waterdichtheid te verbeteren in kleding die tegen natte omstandigheden bescherming moet bieden.

Extreem getest

Het nieuwe materiaal is onder de meest extreme omstandigheden getest. Het werd geschikt bevonden voor expedities onder de zwaarste omstandigheden. Een lid van het internationale atletenteam van het merk bedwong drie pieken van 8000 meter, om deze vervolgens weer af te skiën, enkel om het materiaal uit te testen. Twee jaar lang is het atletenteam bezig geweest om het Futurelight-materiaal onder uiteenlopende weeromstandigheden te testen. Het is gebruikt bij bergbeklimmen, skiën en trailrunning.

 

Externe testcentra

Om het materiaal nog verder te testen op waterdichtheid en ademendheid is The North Face een samenwerking aangegaan met onafhankelijke experts. Underwriters Laboratories (UL) test voornamelijk waterdichtheid voor kleding van de brandweerlieden en hulpverleners in Amerika. De eisen die zij aan waterdichtheid stellen zijn vijftig procent strenger dan de huidige standaard in de outdoor industrie.

Gaan we dit materiaal de komende jaren veel terugzien in de kleding? We wachten het af!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in