Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

FIS schrapt mogelijk twee disciplines van de World Cup-kalender

Wintersportredacteur

Na een flinke bak kritiek is de FIS van plan aankomend seizoen de alpine combinatie en de parallelwedstrijden te schrappen. Als het aan FIS-racedirecteur Markus Waldner ligt, wordt er vanaf nu alleen nog gestreden op de vier disciplines afdaling, Super G, reuzenslalom en slalom.

De alpine combinatie en parallelwedstrijden behoren waarschijnlijk straks tot het verleden. Beide disciplines staan niet meer op het voorstel voor de World Cup-kalender voor komende winter.

Veel kritiek

De afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op zowel de alpine combinatie als op de parallelwedstrijden. De parallelwedstrijden zouden niet helemaal eerlijk zijn, omdat er toch altijd een verschil zat tussen de linker en rechter (reuzen)slalom. Dit verschil werd weer eens bevestigd tijdens de wereldkampioenschappen alpineskiën in Cortina d’Ampezzo eerder deze winter. Toen bleek dat een van de twee slaloms overduidelijk langzamer was dan de ander.

Ook de alpine combinatie heeft onder vuur gelegen. Dit is een combinatie van een slalom run en een super G run. Oftewel, een technisch onderdeel en een snelheidsonderdeel. Atleten waren hier nooit echt fan van, maar deden toch mee om zoveel mogelijk punten te verdienen in een seizoen. Het viel op dat vooral de ‘technische’ skiërs, dus de specialisten op slalom en reuzenslalom, hier goed presteerde.

Eerlijkere strijd

Met het wegvallen van de alpine combinatie en de parallelwedstrijden bestaat de kalender volgende winter uit 18 technische en 18 snelheidswedstrijden. Dat maakt de strijd om de overall-titel, de titel voor degene die aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft geskied, eerlijker en spannender, aldus ÖSV chef Andreas Puelacher tegen de Oostenrijkse Kurier.

Afwachten

Het is nog even afwachten of zowel de combinatie als de parallelle races worden geschrapt. In de voorlopige World Cup-kalender zijn beide niet meer opgenomen, maar deze moet wel nog officieel worden goedgekeurd tijdens het FIS-congres in juni dit jaar. Op de Olympische Spelen van 2022 staat de alpine combinatie nog wel op het programma.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in