Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Een ongeval op de kunstsneeuwpiste, wat nu?

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De winter is gestart maar helaas is er geen sneeuw gevallen. De temperatuur is te hoog voor de tijd van het jaar. ’s Avonds zinkt het kwik zodat de piste met kunstsneeuw gelukkig nog besneeuwd kan worden. Voor de meesten een geluk, voor sommigen pech.

De pistes zijn erg hard en omdat er gebrek aan sneeuw is zijn ze ook erg smal. Door de harde, vaak ijzige, pistes en doordat de pistes smal zijn, witte stroken in een groen landschap, is het letsel bij ongevallen nu vaak ernstiger en gecompliceerder dan normaal. Vele complexe botbreuken door eenvoudige vallen maar ook doordat de skiër of snowboarder sneller van de piste op de harde ondergrond of rotsen terecht komt.Hopelijk gebeurt het u niet maar wat als er toch een ongeluk gebeurt?

Na een ongeval komen de vragen pas. Hoe is het ongeluk eigenlijk precies gebeurd? Moest ik uitwijken of ben ik omver geskied? Was de betreffende piste niet te gevaarlijk? Had deze misschien afgesloten moeten worden. Vragen die zich in mijn praktijk als skirecht-advocaat vaak voordoen. Waar het in dit soort zaken om gaat is de aansprakelijkheid op grond van een contract.

skipas

Als u gaat skiën, sluit u met de liftondernemer een contract. U koopt immers een skipas. Door het kopen van de skipas ontstaan er voor beide partijen rechten en plichten. De liftondernemer heeft de verplichting voor uw veiligheid te zorgen. Dit betekent niet alleen de veiligheid bij het vervoeren van u in de gondel of stoeltjeslift maar ook de veiligheid wanneer u de piste gebruikt. Naar Oostenrijks recht zijn dit de nevenverplichtingen die uit het contract voortvloeien.

Is de piste erg hard of ijzig en ontstaat het ongeval door een val op de piste dan is de liftondernemer niet zonder meer aansprakelijk. Het gaat er dan om te beoordelen of de toestand van de piste of het obstakel waardoor gevallen is “atypisch” voor een piste is. Dit wil zeggen een pistengebruiker had met dit obstakel niet hoeven te rekenen, hij of zij is erdoor verrast. Met een normale harde kunstsneeuwpiste kan een pistengebruiker rekening houden. Is de gehele piste stijl en over grote delen een ijsplaat geworden dan ontstaat er een gevaarlijke situatie waarmee de pistengebruiker geen rekening had kunnen houden. Bij dit soort plaatsen moet de liftondernemer dus ingrijpen door waarschuwingslint te plaatsen of de piste af te sluiten. Dit gebeurt ook herhaaldelijk maar soms ook niet waardoor de liftondernemer aansprakelijkheid over zich afroept.

helikopter4

Voor schade ontstaan door obstakels die zich naast de piste bevinden, doordat de piste smaller is geworden kan dit sneller voorkomen, is de liftondernemer ook aansprakelijk. Hierbij moet aan de hand van de omstandigheden worden vastgesteld hoe groot de ruimte was om te vallen en hoe gevaarlijk de situatie was.

Wat moet u ingeval van een ongeval in Oostenrijk doen?

  • Neem duidelijke foto´s of video van de plaats van het ongeval en de omstandigheden.
  • Leg duidelijk vast waar het ongeval zich heeft voorgedaan.
  • Waarschuw de politie.
  • Leg de personalia van eventuele getuigen vast.
  • Neem contact op met een advocaat.
  • Neem alle medische documenten en foto´s van het behandelende ziekenhuis of arts mee.

Ingeval van betrokkenheid van andere skiers of boarders zult u van hen naam en adres moeten vragen. Maak daarbij een foto van hun identificatiepapieren. Helaas geven sommigen valse gegevens op. Hopelijk blijft u ongevallenvrij!

Meer informatie vindt u onder www.bergsportrecht.eu. Tot slot raad ik u aan een goede rechtsbijstandverzekering voor ski-ongevallen te sluiten. Let daarbij in het bijzonder op een voldoende hoge dekkingsmaximum.

Stephan Wijnkamp is advocaat gespecialiseerd in ski-en bergsportrecht gevestigd in Oostenrijk.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in