Nieuwsalert per mail ontvangen

Dirndl en lederhosen zijn helemaal van nu

Als we aan typisch Oostenrijks denken kunnen we de dirndl en lederhosen echt niet achterwegen laten. De Oostenrijkse klederdracht lijkt misschien een beetje ouderwets, maar dat is het zeker niet. De dirndl en lederhosen zijn helemaal van nu en worden dan ook met trots gedragen in Oostenrijk.

Hoe komt het dat deze traditionele klederdracht nog steeds zo populair is? Volgens de lokale bevolking is het dragen van een dirndl of lederhose een stukje identiteit, en omdat het gewoon hoort bij het land. Het maakt het land Oostenrijk uniek voor toeristen en hierdoor behoudt het de uitstraling waarvoor veel mensen naar het land vertrekken. En laten we eerlijk zijn, als je in een restaurant in Oostenrijk aankomt en je wordt verwelkomt door inwoners in traditionele klederdracht, dan smaakt die Wiener Schnitzel net iets lekkerder!

Personeel van de Milchbar in Gerlos

Tegenwoordig dragen heel veel mensen in Oostenrijk een lederhose. Dit was vroeger wel anders, want toen droeg alleen de laagste rang van de bevolking de lederen broek. Die tijd is gelukkig voorbij!

Het dragen van de klederdracht

Wij Nederlanders denken bij de klederdracht al snel dat deze alleen gedragen wordt tijdens feesten zoals bruiloften, het Oktoberfest en Bauernherbst. Dit is echter een misverstand. De kleding wordt ook in het dagelijks leven gedragen en dit wordt niet alleen door de oudere bevolking gedaan. De dirndl en de lederhosen zijn helemaal van nu en alles behalve ouderwets. Mede hierdoor zijn er nog ateliers die de klederdracht op maat maken. De meeste Oostenrijkers hebben dan ook wel meer dan 1 dirndl of lederhosen in de kast hangen.

Regionale verschillen

Dat verschillende plaatsen in Oostenrijk eigen gewoontes of tradities hebben, wisten we natuurlijk al. Maar wist jij dat er ook verschillen zijn in de klederdracht? Per regio verschilt de dirndl of lederhosen van kleur, model en zelfs de bijbehorende sokken. Daarnaast is het borduurwerk wat op de klederdracht verwerkt is ook nog eens verschillend. Uit de klederdracht kun je dus opmaken waar de mensen vandaan komen.

Speciale dagen

Dat de Oostenrijkers trots zijn op hun culturele klederdracht blijkt wel uit de speciale dagen die er voor deze kleding zijn. Zo is er in Salzburg op de tweede zondag van september een festival waarbij de dirndl centraal staat. Op deze dag halen alle vrouwen, jong en oud, hun mooiste dirndl uit de kast. Verder zijn er op deze dag veel modeshows, cursussen, workshops en is er een hoop gezelligheid in de stad te vinden.

Niet alleen de vrouwen zijn trots op de klederdracht. Ook de heren laten de lederhosen niet in de kast hangen. Elke donderdag trekt een deel van de heren in Salzburg zijn lederhosen aan. Als toerist kan je op donderdag dan ook bijna niet in Salzburg lopen zonder dat je een lederhosen hebt gezien.

Wintersporten in klederdracht

Dat de Oostenrijkers de klederdracht zo waarderen blijkt ook uit het feit dat je in de Zillertal Arena een gratis skipas krijgt als je in lederhosen of dirndl bij de kassa komt tijdens het Lederhosen Wedel Finale evenement. De datum van komend jaar: 14-15 april 2018

Gratis skiën als je in lederhose of dirndl komt

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in