Nieuwsalert per mail ontvangen

De koeien zijn binnen, op naar de winter!

Wintersportredacteur

De maand september staat in veel Oostenrijkse skigebieden in het teken van de Almabtrieb. Een geweldig evenement, waarbij de dorpen volstromen met toeristen die aanschouwen hoe de koeien van het weiland gehaald worden. Ook voor de lokale bevolking is dit een geweldig evenement, want met het binnenhalen van de koeien sluiten zij de zomerperiode officieel af en gaan zij weer toewerken naar het nieuwe winterseizoen. De koeien zijn weer binnen, dus op naar de winter!

Wat is Almabtrieb eigenlijk?

Het is voor veel Nederlanders nog een onbekend begrip. In de winter kennen de meeste wintersporters wel de tradities en gewoontes. Maar de Almabtrieb is een typisch evenement dat men aan het einde van de zomer viert. Met de Almabtrieb wordt namelijk gevierd dat de boeren de Schepper bedanken. Ze bedanken hem dat het vee de zomer weer goed is doorgekomen.

Het vee (koeien, paarden, geiten en schapen) heeft het soms zwaar te verduren op de berg. Gelukkig hebben de dieren vaak te maken met prachtige weersomstandigheden. Maar zoals iedereen weet, kan het ook flink noodweer zijn in de Alpen. Je moet niet gek opkijken als je boven de 1.000 meter grens ineens sneeuw ziet verschijnen, terwijl het hartje zomer is.

Het vee moet alle weersomstandigheden doorstaan en dat is niet niks. Vandaar het jaarlijkse evenement, waarbij het vee van de bergen gehaald wordt en de dieren prachtig versierd door de dorpsstraten lopen. De boeren geloofden er vroeger in dat als zij de Schepper zouden bedanken met een groot feest, dat het jaar erop ook weer goed verloopt.

Het aftellen is begonnen!

Zoals reeds gezegd is de Almabtrieb voor de lokale bevolking het omslagpunt. De zomer is hiermee officieel afgesloten en alle focus gaat weer naar het winterseizoen. De boeren die in de zomer op de weides lopen, zitten straks weer bij een lift. Ze leven eigenlijk een compleet ander leven. De kans op sneeuwval is in september en oktober ook weer groter, dus het is niet ideaal voor het vee om met deze koude temperaturen en weersomstandigheden nog op de berg te staan.

Nog een paar weken en dan begint alles weer. De echt hooggelegen skigebieden openen al in oktober/november, maar het grootste gedeelte zal begin december starten met het nieuwe seizoen. De laatste bouwwerkzaamheden worden nog verricht en ook naar personeel wordt nog volle bak gezocht. Het aftellen is letterlijk begonnen, want voor je het weet sta je weer in de sneeuw.

Tip: wintersport in SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Impressie van de Almabtrieb

Om je een kleine impressie te geven van het evenement hebben we hieronder een kleine selectie foto’s voor je. Het is een evenement waar je eens bij geweest moet zijn! Dus heb je volgend jaar aan het einde van september niks te doen? Vraag een paar vrienden en rij die kant op. Je bent er met 10 uur en hebt er voor 48 uur plezier!

Ben jij er volgend jaar bij?


Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in